Maxim over de scheiding van zijn ouders: “Als ze nog samen zouden zijn, had ik nooit broers of zussen gehad"

donderdag 4 februari 2021 - 11:29
Photo by Harris Ananiadis on Unsplash
In 2019 werden 22.435 echtscheidingen geregistreerd. Maar wat met de kinderen? In ‘Wijs’ sprak Karolien Debecker met luisteraar Ellen Plateus en haar twaalfjarige zoon Maxim. Vorige week trouwde de ex-man van Ellen. Samen met Maxim waren ze de enige twee genodigden op dat huwelijk.

Wanneer mensen gaan scheiden, kunnen ze dan nog leuke dingen samen met hun kinderen doen? Volgens pedagoge Marijke Bisschop is dit geen goed idee. “Het zou verscheurend kunnen zijn voor de kinderen, die blijven hopen dat het goed komt. Je geeft telkens hoop, dus je gaat beter duidelijk uit mekaar.” 

Niet makkelijk 

Ellen en haar zoon Maxim vertellen over de scheiding van hun gezin. Het koppel ging uit mekaar toen Maxim vijf jaar was. Vandaag hebben ze nog steeds een heel hechte band. “Toch hebben wij in eerste instantie ook afstand genomen. Er was langs beide kanten heel veel verdriet. Ook al heb ik toen die beslissing gemaakt, dat was niet makkelijk.” Enkel op de momenten dat Maxim van de ene ouder naar de ander ging, zagen ze elkaar. “We zijn wel blijven praten. We maakten ook geen ruzie. Maxim heeft daar op die momenten niets van gemerkt.”

Toen ik een nieuwe relatie had vroeg Maxim aan mijn partner: ben jij nu mijn papa?

Ellen Plateus

Het een plaats geven 

Het eerste jaar deden ze niets samen. “Dat was ook even nodig. Maxim moest het ook kunnen plaatsen. Toen ik een nieuwe relatie had vroeg hij aan mijn partner: ben jij nu mijn papa? Hij was er enorm mee bezig.” Op het moment dat Maxim besefte dat zijn ouders een andere relatie hadden, trokken ze er weer samen op uit. “Maxim is toen beginnen ontdekken dat er ook leuke momenten kunnen zijn, zonder dat wij nog verliefd zijn en samenwonen.” 

Een groter gezin 

Ook de twaalfjarige Maxim vertelde over de scheiding: “Tot het moment dat mijn mama mijn stiefpapa leerde kennen, hoopte ik nog dat mijn ouders terug samen zouden komen.” Maar Maxim veranderde toch van mening: “Nu ik erbij stil sta... Wanneer mijn ouders terug samen zouden komen, had ik nu geen broers of zusjes gehad. Mama en papa wouden geen kinderen meer samen, denk ik. Maar nu zijn ze allebei gelukkig.” 

Ik vroeg mij af: waarom zijn jullie verdrietig? Ik dacht dat het gewoon een beetje ruzie was.

Maxim

Elkaar troosten 

Maxim vond het niet makkelijk om te zien dat zijn ouders verdriet hadden. “Ik vond het in het begin een beetje verwarrend, maar ik was heel jong. Ik vroeg mij af: waarom zijn jullie nu zo verdrietig? Ik dacht dat het gewoon een beetje ruzie was. Ik was hun toen aan het troosten.” Als je Maxim nu zou laten kiezen, dan heeft hij een duidelijk antwoord klaar. “Als ik nu zou kunnen kiezen of mijn ouders nog samen zijn, dan zou ik dat niet willen. Want dan zou ik mijn broertjes en zusjes niet hebben.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!