Neuropsycholoog Michael Portzky: "Onderhoud je lichaam om ook je brein gezond te houden"

donderdag 19 november 2020 - 21:02
Wat hebben je hersenen nodig om je mentaal jong te laten blijven voelen? Neuropsycholoog Michael Portzky vertelde er alles over in 'Wijs' bij Karolien Debecker.

"Om te beginnen is het een misverstand dat je geheugen achteruit gaat als je ouder wordt. Integendeel!  Mensen van 60 verwerken dezelfde leerstof trager, maar niet minder goed dan een twintiger. Vanaf je dertigste beginnen je aandachtscapaciteiten wél achteruit te gaan, dat is het tempo waaraan je informatie verwerkt. Je bereikt wat sneller het moment, 'nu zit het vol, nu gaat het niet meer'. Maar er blijft zeker even veel hangen, je geheugen blijft hetzelfde", legt Michael Portzky uit.

"Onderhoud je lichaam om ook je brein gezond te houden"

Een gezond lichaam, een gezonde geest, er zit toch meer waarheid in dan gedacht. "De wisselwerking tussen het lichaam en de geest blijkt wel groter dan gedacht te zijn. Om kwalitatief ouder te kunnen worden, speelt vooral het verlies van de spiermassa een belangrijke rol. Want dat zet een vicieuze cirkel in gang. Door minder spiermassa begin je minder snel te stappen, waardoor je dan ook weer minder stabiel wordt, en makkelijker zal vallen. Dat kan er dan weer voor zorgen dat je minder snel het huis uitkomt, en dat heeft dan weer een impact op je sociale contacten. Zo gaan de regio's in je brein die instaan voor praten, oriëntatie, met de fiets rijden, enzovoort, veel sneller achteruit gaan. Daarom is het zo belangrijk om je lichaam goed te onderhouden, om het ook daarboven zo lang mogelijk goed te houden."

"Mensen met hogere veerkracht gaan het minder snel op zijn beloop laten gaan"

Maar ook je mentaliteit speelt een grote rol. "Persoonlijkheidskenmerken zoals veerkracht en doorzettingsvermogen spelen een enorme rol in het volhouden van cognitieve en sportieve trainingen. Mensen met een wat hogere veerkracht gaan het minder snel op zijn beloop laten gaan. Zij gaan minder snel denken, 'ik ben nu al zo oud, het heeft geen zin meer', dat is bijna een voorspellende waarde spijtig genoeg."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!