de inspecteur
Wilde Rucola: snoepen op straat
do 16 okt. - 6:15

Luisteraar Geert uit Gentbrugge struikelde tijdens een wandeling in de duinen van Wenduine plotseling over een plant die wel heel veel weg had van rucola, ook wel bekend als raketsla. Tenminste, als je mocht afgaan op de geur en de vorm van de blaadjes. Even later deed hij dezelfde ontdekking langs de Leie in Gent.
Zou het echt over hetzelfde plantje gaan als je in de supermarkt koopt? En mag je die dan zomaar plukken en opeten?

TV-kok Wim Ballieu lust ook wel een blaadje uit de berm
Onze reporter Bart Borghijs trok samen met kok Wim Ballieu op ontdekkingstocht, en ook hij twijfelt. Om de twijfel weg te nemen klopten we aan bij de Ugent, bij professor en toxicoloog Colin Janssen. De plant die Geert tijdens zijn wandelingen zag is inderdaad 'wilde' rucola. Grote zandkool wordt hij ook wel genoemd. Net zoals de echte raketsla behoort de wilde variant tot de familie van de kruisbloemigen. En bovendien is hij ook perfect eetbaar. Meer nog, in de supermarkt vind je ze allebei! Je kan hem trouwens overal in Vlaanderen aantreffen. In de kuststreek zal je hem makkelijk vinden, in Limburg is hij zeldzamer.
Professor Janssen geeft ons wel nog deze raad:
- Eet rucola met mate. Meer dan 50 gram per dag is niet aan te raden. In rucola zit namelijk heel wat stikstof. Niet gevaarlijk, maar je moet er zeker niet mee overdrijven.
- Was de wilde rucola die je plukt goed. Dat geldt trouwens bij alle wilde planten die je opeet.
- Als je in de natuur wilde rucola gaat plukken, pluk enkel de blaadjes. Zo blijft de plant in de grond zitten en levert hij volgend jaar weer een nieuwe oogst op. En zo overleeft de plant ook in Vlaanderen.