Witte kool op z'n Afrikaans
di 8 dec. - 10:30
Witte kool dat eet je toch met witte saus? Neen, niet noodzakelijk!

Witte kool dat kende Khady - uitbaatster van B&B Bready - uit haar geboorteland Togo. Maar niet met witte saus. Nu verwerkt ze witte kool in een 'riz au gras', een typisch gerecht uit Oost Afrika...
[ds nid:49125|build_mode:teaser]
Ingrediënten
- witte kool
- ajuin
- wortel
- groene paprika
- 1 kom rijst (+ 2 kommen water)
- look
- gember
- peper en zout
- bouillonblokjes
- arachideolie
- peterselie
- laurierblaadjes
- tomatenpuree
- verse tomaten
- oesterzwammen (facultatief)
- kip (of vis)
BEREIDING
- snijd de kip in grote stukjes en spoel af
- snijd de ajuinen grof
- snijd de groene paprika grof
- maal de look, peper en gember
- snijd de tomaten, wortels en witte kool in grote stukjes
- marineer de stukjes kip met de gemalen look, peper en gember en laat een uur in de koelkast rusten
- neem een wokpan, doe er de arachideolie in en bak de gemarineerde stukjes kip
- als ze goed bruin zijn, haal je de kip er uit en fruit je de ajuinen in de pan
- als alles goed gebakken is, voeg je er de stukjes tomaat aan toe, laat sudderen en voeg er daarna de tomatenpuree, bouillonblokjes en de mengeling van look peper en gember aan toe
- na een vijftal minuten goed mengen, schep je driekwart van de saus in een kom
- voeg de wortelen en de witte kool er aan toe en laat een halfuur koken, tot de witte kool en de wortelen gaar zijn
- haal de witte kool en de wortel uit de saus en voeg er de rijst aan toe
- neem een ovenschotel en leg de stukjes kip er in en voeg er een kwart van de saus aan toe
- doe de wortelen, de witte kool, de paprika en de oesterzwammen in de ovenschotel en zet die gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven van 160°
- versier de schotel met fijngehakte peterselie
Meer info over de b&b van Khady vind je via www.bready.be