Zelf ketchup maken
vr 15 jun. - 7:00
Het recept van Claudia Allemeersch.

Het recept van Claudia Allemeersch.
Nodig
- 1 ajuin (zoete witte ui)
- 1 teentje look
- 1 rode paprika
- 2,5 kg verse tomaten (goed rijp)
- 1 koffielepel paprikapoeder
- 1 kaneelstokje
- 10 peperkorrels
- 4 kruidnagels
- Snuifje cayennepeper
- 1 steranijs
- 15 korianderzaadjes
- 1 blaadje laurier
- Stukje verse muskaatnoot
- 100 g rietsuiker
- 15 cl sherryazijn
Bereiding
- Maak een tomatencoulis : hak de ajuin fijn, pel een teentje knoflook en druk het door de knoflookpers.
- Snijd de rode paprika in 4 partjes, verwijder de zaden en de zaadlijsten. Vervolgens in een grove brunoise snijden.
- Spoel de tomaten, verwijder het kroontje, en snijd ze in vieren.
- Doe de tomaten, de paprika, de ajuin en de look in een pan en laat dit alles een 40-tal minuutjes sudderen onder een deksel. Af en toe eens roeren.
- Pureer het mengsel met de mixer, daarna zeven.
- Giet het tomatenmengsel in een verse kookpot en voeg nu achtereenvolgens toe : paprikapoeder, kaneel, peperbollen en korianderzaadjes, kruidnagels, cayennepeper, steranijs, laurier, stukje verse nootmuskaat, de suiker en de azijn.
- Daat dit alles nogmaals een 20 minuutjes sudderen. Nogmaals zeven, verdelen over weckpotjes en laten afkoelen.
- Bewaren in de koelkast (kan enkele weken bewaard worden).