
de madammen
Zijn groenten uit diepvries/blik of glas gezond?
do 14 mrt. - 9:45

Sara uit Velm is een werkende moeder van drie. "Elke avond moet ik me haasten om een maaltijd op tafel te krijgen. Toch wil ik dat mijn kinderen gezond eten. Kunnen groenten uit blik, of uit de diepvriezer een gezond alternatief vormen voor verse groenten?"
De Madammen bellen voor een antwoord met diëtiste Annemie Van De Sompel, verbonden aan het het UZ Antwerpen.
Zijn groenten uit diepvries even gezond als verse groenten? Is de voedingswaarde evenwaardig?
Van De Sompel stelt dat de voedingswaarde van diepvriesgroenten vergelijkbaar is met verse groenten. De hoeveelheid vitaminen die je op je bord krijgt, hangt af van de manier waarop je de groenten bewaart, en wat je ermee doet.
Als je verse groenten koopt, ze lang in de kelder laat liggen en daarna kookt, zullen er veel vitaminen verloren gaan.
Vaak snijden mensen hun verse groenten ’s ochtend al in kleine stukjes, bewaren ze de hele dag in water en koken ze ’s avonds. Ook hier gaan er veel vitaminen in het water verloren. Het gaat om vitamine C en B, deze zijn erg labiel en sterk onderhevig aan licht, lucht en warmte.
Vitaminegehalte
Het vitaminegehalte is normaal gezien vergelijkbaar met diepvriesgroenten omdat deze groenten net na de oogst worden geblancheerd en onmiddellijk worden ingevroren. Dit proces zal de daling van vitaminen tegengaan.
Denk er ook aan dat groenten niet enkel belangrijk zijn om hun vitaminen, maar ook voor de vezels. De hoeveelheid vezels is groter in rauwkost dan in gekookte of klaargemaakte groenten.
Maar je kan moeilijk elke avond 300 gr rauwkost eten. 300 gr bereide groenten eten is gemakkelijker.
Zijn groenten uit blik of glas minder gezond door de stoffen die erin verwerkt worden, zoals bewaarmiddelen?
De voedingswaarde van groenten uit blik of glas is kwalitatief aanvaardbaar, maar er is een groter verlies aan vitaminen. Dit komt door het groter contact met water. Men tracht deze groenten ook te blancheren meteen na de oogst. Maar er wordt wel altijd zout aan toe gevoegd.
Bewaarmiddelen: er zijn extra toevoegingen bij groenten uit blik of glas: natuurlijke antioxidanten, zoals E300 (=vitamine C). Alles is uiteraard sterk gereglementeerd, er is dus geen probleem voor de algemene gezondheid. Let wel op als je allergisch bent aan bepaalde groenten of toevoegingen!
Bewaarmiddelen
Toch is dit geen reden om groenten uit blik of glas te vermijden. Er worden helemaal niet teveel bewaarmiddelen aan toegevoegd. Het gebeurt eigenlijk net zoals vroeger: zout en steriliseren. Het is nog steeds beter om groenten uit blik of glas te eten, dan helemaal geen groenten!
Wat gebeurt er met het vitaminegehalte in verwerkte groenten?
In vergelijking met verse groenten bevatten verwerkte groenten tot de helft minder vitamine C.
Maar als je verse groenten te lang in water laat liggen, of te lang kookt, gaan er ook vitaminen verloren. Denk er wel aan dat groenten uit blik en glas minder vitaminen bevatten dan diepvriesgroenten.
Tips
- Probeer het contact met water zo kort mogelijk te houden.
- Bij diepvriesgroente kan je je zelfs afvragen: moet ik deze wel koken?
- Je kan ze even goed wokken of zelf klaarmaken in de microgolfoven. Het verlies van vitaminen bij bereiding in de microgolfoven is vergelijkbaar met het op een goede manier koken.
- Diepvriesgroenten laat je ook best niet ontdooien. Haal ze uit je diepvries en begin er meteen aan.
Zijn diepgevroren groenten hetzelfde als verse groenten invriezen?
Groenten die je koopt in de winkel invriezen is niet hetzelfde als ingevroren groenten. Dit komt omdat de verse groenten ook al een tijdje in de winkel liggen en dus niet worden ingevroren meteen na de oogst.
Als je een groentetuin hebt, kan je gemakkelijk zelf aan de slag gaan. Blancheer de groenten kort na de oogst en vries ze in.