
de inspecteur
Zit jouw kledij ook vol gif?
vr 7 feb. - 7:25

Vorige week besliste het kledingmerk Burberry om geen giftige stoffen meer te gebruiken in z’n toekomstige collecties. Aanleiding: een rapport van milieuorganisatie Greenpeace. En Burberry is niet het enige merk met een slecht rapport. Blijkbaar zitten er verschillende giffen in onze kleren. De PFC’s en NPE’s zijn het ergst.
Greenpeace
Greenpeace pakte onlangs uit met een indrukwekkend rapport over gif in onze kledij en dan vooral in kinderkleren. Ze hebben meer dan 80 stuks van 12 bekende merken getest, en het rapport is niet positief: bijna alle grote merken hebben gif in hun kledij: Disney, Burberry, Adidas, Nike, Puma, C&A, H&M,…
Giftige stoffen?
Greenpeace en ook de wetenschap waarschuwt vooral voor twee soorten gif: de PFC’s en de NPE’s. Het vervelende is dat je deze stoffen niet kan zien, proeven of ruiken. En ze staan ook niet vermeld op het etiket van je broek of T-shirt.
1) PFC’s
Dat zijn de gefluoreerde chloorwaterstoffen. Deze chemische stof zorgt ervoor dat je kleren water- en winddicht zijn en blijven. Denk maar aan je sportkleren, je regenjas of skibroek. En ook in hippe jongerenkledij worden deze stoffen tegenwoordig vaak gebruikt.
Maar in het milieu breken ze heel moeilijk af. En daarom worden we er nog altijd aan blootgesteld. En dat is gevaarlijk want deze stof zorgt ervoor dat er een soort van waterafstotend manteltje rond jouw longblaasjes komt. En daardoor wordt de opname van zuurstof uit de lucht naar het bloed benadeeld.
Er zijn ook dierenstudies die aantonen dat op lange termijn deze stof kanker kan veroorzaken.
2) NPE’s
Dat zijn de zogenaamde detergenten. Die zijn vooral gevaarlijk omdat ze via jouw wasmachine in het milieu en afvalwater terechtkomen. Het probleem met die NPE’s is dat ze hormoonverstoorders zijn. En dat is voor volwassenen misschien nog niet zo gevaarlijk, maar als kinderen er tijdens hun puberteit mee in contact komen, dan kan hun ontwikkeling worden verstoord.
En erger: het zou kunnen dat deze stof op een latere leeftijd zorgt voor problemen met de vruchtbaarheid.
China
Als we willen dat deze stoffen in de toekomst niet meer gebruikt worden, dan zal vooral de kledingindustrie zelf moeten zorgen voor verandering. Bij ons in Europa en ook in Amerika zijn alle kledingfabrieken al goed bezig: al die stoffen zijn daar al jaren verboden.
Maar de meeste kleren van bij ons komen nog altijd uit het verre Oosten of Zuiden. En daar gebruiken ze die giftige stoffen dus wel nog. En als we dan naar China kijken spreken we over 60.000 kledingfabrieken.
Alternatief?
Er zijn nochtans chemische stoffen die al dat gif perfect kunnen vervangen. Er bestaat dus een alternatief. Maar dat alternatief is wel duurder en iets minder krachtig. En daarom willen de Chinese toeleveringsbedrijven liever die PFC’s en NPE’s blijven gebruiken. En zo blijven die stoffen in onze winkelrekken liggen.
Europa werkt wel aan een wetgeving over een importverbod op PFC’s en NPE’s maar het debat daarover is nog niet rond.
2020
Greenpeace wil niet op Europa wachten. Zij lanceerden vorig jaar al een campagne om tegen 2020 alle kledij over de hele wereld gifvrij te maken. Onze landgenoot Martin Besieux, de campagneleider hiervoor van Greenpeace, reist daarom alle grote kledingmerken af om hen te overtuigen mee te doen. Want als hij die kledingmerken kan overtuigen om van hun Chinese toeleveringsbedrijven te eisen dat die geen gif meer gebruiken, dan kan er in heel China een mentaliteitsverandering komen.
En hun campagne heeft succes. Er zijn intussen al 19 topmerken die willen meewerken: Nike, Adidas, Puma, H&M, M&S, C&A, Li-Ning, Zara, Mango, Esprit, Levis, Uniglo, Benetton, Victoria’s Secret, G-Star Raw, Valentino, Coop, Canepa en Burberry.
Die merken beloven tegen 2020 gifvrij te zijn. Dat wil dus niet zeggen dat ze dat nu al helemaal zijn, maar ze beloven tegen 2020 de nodige inspanningen te leveren. Maar er blijven ook merken koppig weigeren mee te doen zoals Disney, GAP en Primark.
Andere sectoren?
Greenpeace hoopt dat hun campagne voor gifvrije kledij als voorbeeld kan dienen om andere sectoren te inspireren om niet meer met gif te werken. Want in China zijn er nog wel sectoren die giftige stoffen gebruiken zoals de speelgoedsector of de cosmetica.
Wil je meer weten over de Greenpeace campagne tegen giftige stoffen in kledij? Of wil je volgen welke bedrijven er in de toekomst nog gaan meewerken? Dan kan je HIER terecht.