
de inspecteur
Zonnepanelen op een huurhuis
wo 5 dec. - 7:25

Enkele jaren geleden besloot de huisbazin van onze luisteraar Mia om zonnepanelen op het dak van het huis te plaatsen. En sinds kort vraagt ze aan Mia een vergoeding van 30 euro per maand voor de stroom die de zonnepanelen opwekken. Mia vraagt zich af of dit zomaar kan.

Het antwoord is: ja. En het is ook logisch dat ze dat doet, volgens Geert Inslegers van de Huurdersbond. Door de groene stroom van de zonnepanelen, zal Mia immers minder stroom van het net nodig hebben en zal haar energiefactuur lager zijn.
Over hoeveel de huisbazin van Mia mag vragen voor de zonnestroom is niks bepaald in de wet. Maar de huurdersbond vindt het wel normaal dat de huisbazin enkel de werkelijke kosten aanrekent. En die kan ze best berekenen door een tussenmeter te plaatsen die exact meet hoeveel zonnestroom Mia verbruikt.
Als Mia niet akkoord gaat met die 30 euro per maand, kan ze dit wel betwisten. De huisbazin begaat immers een contractuele fout. Op het moment dat Mia haar huurovereenkomst ondertekende, lagen er nog geen zonnepanelen op het dak. Er staat dus ook niks over de zonnepanelen in de huurovereenkomst. Door de panelen te plaatsen, verandert de huisbazin eenzijdig het voorwerp van de huurovereenkomst. Mia kan best zelf rond de tafel gaan zitten met haar huisbazin om tot een akkoord te komen. Lukt dat niet, kan ze het probleem nog altijd voorleggen aan de vrederechter.

Energie doorverkopen: mag dat?
In het geval van Mia verkoopt de huisbazin de stroom van haar eigen zonnepanelen, ze wordt dus eigenlijk zelf energieleverancier. Maar soms verkoopt een verhuurder ook energie van het net door aan zijn huurders. Dat mag enkel bij de verhuur van:
- Een studentenkamer
- Een verblijfplaats op een camping of een vakantiehuisje
- Een kamer in een rusthuis
- Een garage
- Een standplaats op markten, evenementen of kermissen
Bij die laatste categorie horen ook de kerstmarkten. Sommige organisatoren van een kerstmarkt vragen helemaal niets of maar een halve euro voor stroom aan hun standhouders. Maar in grote steden betaal je vaak veel. Vooral als je een eet- of drankenstand wil inrichten, want dan heb je veel stroom nodig.
Toch mogen de kerstmarkten één huurprijs vragen waar de prijs voor de stroom al inzit, zegt Chantal De Pauw van de Federale Overheidsdienst Economie. Want het is niet mogelijk om individuele tellers te gaan plaatsen per stand. De organisator mag zijn prijs wel niet plots verhogen na afloop van de kerstmarkt.
Een kotbaas kan ook op die manier te werk gaan. Die mag zijn huurprijs na verloop van tijd wel aanpassen aan de index. De FOD Economie heeft op haar website een huurcalculator waarmee je dat kan berekenen.
Maar eerlijker is als een kotbaas het werkelijke energieverbruik doorrekent aan zijn kotstudenten. Hij vraagt dan aan zijn studenten een apart bedrag voor gas en elektriciteit en op het einde van het jaar geeft hij gewoon terug wat ze niet verbruikt hebben.
Ben je een kotstudent of een standhouder op de kerstmarkt en wil je weten of je niet te veel betaalt voor je energie, vraag dan eens aan je verhuurder om zijn energiefactuur te mogen inkijken. Dat recht heb je immers. En ga eens rond de tafel zitten, misschien samen met enkele collega-huurders.
Want het principe is: een verhuurder mag dan wel in bepaalde gevallen stroom van het net doorverkopen, maar hij mag er geen winst op maken.