Doen: fietsen in het voetspoor van de smokkelaars in Poppel

vrijdag 23 juli 2021 - 14:00
In het noorden van de provincie Antwerpen is het heerlijk fietsen. Dat weet ook Ladybiker Margaux. Ze fietste de smokkelaarsroute en ontdekte langs de Belgisch-Nederlandse grens spannende smokkelverhalen.

Waar een grens is, wordt gesmokkeld. Dat is iets van alle tijden. Maar vooral tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog was smokkelen big business. De smokkelaarsfietsroute neemt je mee langs de grens en de geschiedenis van de smokkelaars. De tocht is 45 kilometer lang en werkt via knooppunten. 

Onderweg kom je elf grote klompen tegen, versierd door de leerlingen en leerkrachten van de Stedelijke Academie in Turnhout, met een QR-code op. Als je die scant, krijg je een smokkelverhaal te horen. "De smokkelaarsroute is een mooie route in het groen waar je heel wat bijleert. Het is heel confronterend om te zien hoe het leven er slechts 100 jaar geleden helemaal anders aan toe ging", vertelt Ladybiker Margaux. 

Het vette goud

Eén van de meest gesmokkelde goederen in de tijd van de oorlog, was boter. Het prijsverschil tussen de Hollandse en de Belgische boter was zo groot, dat het de moeite was om er de grens voor over te steken. Heel wat vrouwen staken boter onder hun rok en dat liep niet altijd even goed af. Bekijk hier het fragment:

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!