Ladybiker Katleen fietst de Feniks Fietsroute in Diksmuide: "Het bezoek aan het kerkhof van Vladslo heeft me aangegrepen"

maandag 27 juli 2020 - 13:29
In Diksmuide kan je deze zomer de Feniks Fietsroute volgen. De route is speciaal uitgestippeld om je kennis te laten maken met de heropbouw van de Westhoek na de allesverwoestende oorlogsjaren. "Het is een mooie route die het heden en het verleden netjes met elkaar verweeft", volgens ladybiker Katleen.

Eind 1918 was de stad Diksmuide en de volledige regio omgevormd tot een desolaat maanlandschap. Dorpen en steden langs het front in de Westhoek waren volledig weggeveegd. De velden oogden rampzalig door de vele granaatputten, mijnkraters, het oorlogsschroot, de stapels onontplofte munitie, loopgraven en bunkers. 

Na de harde oorlogsjaren wachtte de bevolking nog een harde noot om te kraken. De moeizame heropbouw. 

Als een Feniks uit de as herrezen

Na de oorlog moesten de sporen van dood en vernieling zo snel mogelijk uitgewist worden. Op veel plaatsen werd er gekozen voor een heropbouw naar het model van de traditionele architectuur. Op die manier zou de streek er weer uitzien zoals voor de oorlog. De Westhoek herrees stilaan, als een Feniks uit zijn as.

Fietsen langs zwaar getroffen dorpen

Om de heropbouw na de oorlog te herdenken, zijn er nu speciale fiets- en wandelroutes uitgestippeld. Je kan als toerist op je eigen tempo de streek verkennen en bijleren over de bijzondere jaren na De Groote Oorlog. 

Ladybiker Katleen fietst één van de routes. Die brengt haar langs Keiem en Vladslo tot in Woumen.

Tijdens het fietsen kwam ik langs de Duitse begraafplaats in Vladslo. Ik stond er helemaal alleen, in de regen, tussen duizenden onbekende soldaten. Het heeft me erg aangegrepen.

Katleen Craenhals, Ladybiker

De twee Feniks fietstochten voeren je langs de 14 dorpen rond Diksmuide. Onderweg ontdek je hoe deze kleine gemeenschappen probeerden om het leven opnieuw z'n gang te laten gaan na de oorlog. 

De woonkernen van Oostkerke en Kaaskerke werden bijvoorbeeld op een andere plek heropgebouwd. Keiem en andere dorpen kregen een nieuw uitzicht, onder impuls van de architect Theodore Raison. En het dorp Vladslo moest bijna 10 jaar wachten vooraleer er een nieuwe kerk werd gebouwd. 

Wil je de fietsroutes zelf ontdekken? Of wil je nog meer lezen over de projecten rond de heropbouw? Hier vind je alle informatie over Feniks 2020.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!