Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: Zot Veel Vakantie

Zot Veel Vakantie

Leven in, boven en onder de Noordzee

wo 26 aug. - 5:02

De hele zomer lang komt Jens Warrie, de huisbioloog van Zot Veel Vakantie, bij Kim Debrie vol passie vertellen over welke diertjes we allemaal vinden in de Noordzee. Mooi of lelijk, met vacht of met prikkels, vleugels of tentakels... De onderwaterwereld heeft na de zomer geen geheimen meer.

Haaien, de engste van de Noordzee

Vaak denken mensen dat er geen haaien in de Noordzee zitten, maar niets is minder waar. Kleinere haaien zoals hondshaaien, maar ook reuzehaaien. Die haaien hebben zelfs een zesde zintuig. Geen reden voor zorgen, want die haaien zijn niet geïnteresseerd in ons. Als er toch een haai te dicht zou komen, heeft Jens Warrie nog een handige tip.  

Vogels die rond de Noordzee vliegen

 Jens Warrie vertelt over het moois dat boven de Noordzee vliegt. Er vliegt een Jan-Van-Gent, de grootste vogel van de Noordzee. De eidereend is de snelste vogel van de Noordzee. De prijs voor meest stuntelige vlieger gaat naar de Noordse Stormvogel. Al deze dieren hebben last van de plastiek die opduikt in de Noordzee. Jens Warrie haalt aan wat voor impact dat heeft voor de dieren. 

Spiegeltje aan de wand, wie is de lelijkste in de zee? 

Er zwemmen niet alleen mooie dieren in de Noordzee, ook de minder mooie verdienen wat aandacht. In het rijtje van de lelijkste zit de snotolf met een zuignap en een zeeduivel met een brede muil. Het harnasmannetje met stekels en de lekkere zeewolf met wisselende tanden zijn ook geen pareltjes. Eentje die minder opvalt, maar daarom niet minder lelijk is, is de groene zeedonderpad. Al deze lelijkaards vragen om een verkiezing: de lelijkste der lelijkste.

Plankton, onzichtbaar, maar toch overal aanwezig

Een vergeet-me-nietje van de Noordzee is plankton. Toch bestaan er verschillende groepen en is er meer plankton aanwezig in de Noordzee dan dat er sterren aan de hemel zijn. Ze eten graag zichzelf, maar doen ook aan fotosynthese. Ze zijn minder onschuldig dan je denkt. Jens Warrie vertelt op welke manier ze een gevaar vormen voor de andere dieren in de Noordzee.  

Zoogdieren onder water

Zoogdieren verplaatsen zich ook onder water. Zo zijn er tal van zeehonden in de Noordzee, die af en toe eventjes opduiken op het strand. Ook walvisachtigen zoals de bruinvis en dolfijnen zwemmen in de zee. De dwaalgasten, zoals de potvis en de vinvis, die rondzwerven onder water, kunnen zo groot worden als een flatgebouw op de zeedijk. 

Rariteiten uit de Noordzee

Niets is wat het lijkt onderwater. Zo is een fluwelen zeemuis een worm, een zeekat is en inktvis en zeepokken zijn dan weer kreeftjes. Enkel de schelpkokerworm is wel echt een worm. Allemaal hebben ze gekke eigenschappen waar Jens Warrie meer over vertelt. 

Prikkende zeediertjes bijten niet?

Jens Warrie duikt onderwater en gaat op zoek naar prikkelende diertjes. Zo gaat het over de kwal en het Portugees oorlogsschip. De kwallen die door klimaatverandering massaal verplaatsen, vormen een gevaar. Ook zijn er de minder prikkelende diertjes zoals een zeester en de zee-egel. Zij hebben enkele leuke eigenschappen waar Jens Warrie meer over vertelt. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet