Wielercommentator Michel Wuyts: “Kan de ‘Tour de France uitgereden worden? Dat kan ik niet garanderen”

vrijdag 28 augustus 2020 - 13:19
De ‘Tour de France’ ziet er dit jaar helemaal anders uit. Dat zorgt er ook voor dat Michel Wuyts een totaal andere zomer beleeft. Hij blijft in Brussel op de VRT om van hieruit commentaar te leveren, vertelt hij in ‘Zot veel vakantie’ met Kim Debrie.

“Ik ben dit jaar geen millimeter weggeweest van huis. Ik heb wel wat ochtend- of avondloopjes gedaan, een paar keer gaan wandelen dwars door het Hageland en dat was het zo wat…”

Live vanuit Brussel

 

“De voorbije jaren zaten we nu al in de ‘Ronde van Spanje’. De zomer ligt helemaal overhoop. Nu is het met een totaal andere insteek. Het is alsof ik morgen rond het middaguur naar mijn werk ga met mijn werktas om ’s avonds gewoon weer naar huis te gaan. Ik hoop dat ik niet in de file sta ’s avonds, want dat zou helemaal te gek zijn. (lacht)”

“Het is niet de eerste keer dat ik commentaar lever vanop de VRT. ‘De Olympische wegrit’ in Rio heb ik integraal (7 uur aan één stuk) vanuit Brussel gedaan, ook bij ‘De Dauphiné Libéré’ ben ik nog nooit ter plaatse geweest en de laatste week van de ‘Ronde van Spanje’ doe ik al drie jaar na elkaar vanuit Brussel door de immense verplaatsingen tussendoor. Dan neem ik het vliegtuig op de rustdag om vanuit Brussel verder commentaar te leveren bij de slotetappe. We weten wel dat het werkt!

“Als je naar Nice voor de start van ‘de Tour’ reist, kan je rekenen dat ik daar al een keer of 25 geweest ben voor de wielerwedstrijd ‘Parijs-Nice’. Ik heb daar evenveel commentaar geleverd. Ik weet dus wel hoe het eruit ziet. Ik weet ook hoe de straten aanvoelen als je daar loopt, dus ik ken het helemaal door en door.

Je kan rekenen dat ik daar al een keer of 25 geweest ben voor wielerwedstrijden. Ik heb daar evenveel commentaar geleverd en ken het dus door en door

Michel Wuyts

“Het gekeuvel en gelach onder elkaar met journalisten ga ik zeker missen. Het is een beetje een ‘samen op kamp’-gevoel. We leven in de auto. Het is nu een goeie drie à vier jaar dat we samen met de jongens van de radio en Sven Nys in de auto zitten. Dat is dolle pret! Dat is elkaar jennen. Dan zien we bijvoorbeeld een bord langs de kant met daarop de snelheidslimiet van 130 km/uur en dan vragen we aan Sven Nys: “Waarom doe je nu al vier dagen aan één stuk 110 km/uur?” (lacht)

Tour de France 2020

“Ik verwacht meteen vuurwerk en hoop daar ook op. Dat is het prettigst van allemaal als je commentaar mag geven. Als het saaie etappes zijn waar bij de start al vier mensen wegrijden, dan zit je daar met je duimen te draaien. Als het oorlog is van bij de start, dan mag ik toch wel hopen dat we het één en ander gaan beleven.”

“Of de ‘Tour’ kan uitgereden worden, kan ik niet garanderen. Er worden al wat mensen naar huis gestuurd, ook verzorgers. De eerste momenten kunnen zij niet vervangen worden. Ja… Dan moet je je ook de vraag stellen: “In welke mate hebben zij al renners geïnfecteerd?” Het zou kunnen dat we een Belgische ploeg armer zijn binnen een paar dagen, maar laten we niet doemdenken!”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!