Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Alles wat je moet weten over blozen

Huis & Tuin

Aha!

di 4 jan. - 10:12

Een eerste geruststelling: iedereen bloost wel eens. Charles Darwin noemde het fenomeen de meest eigenaardige én de meest menselijke van alle uitdrukkingen. Dieren kunnen het immers niet! Ook andere wetenschappers onderzochten de functie van blozen. Psychologe Corine Dijk, verbonden aan de Universiteit Amsterdam, legt uit.
© Canva

"Blozen of rood worden als een tomaat is goed voor het sociale contact. Mensen hebben meer sympathie voor iemand die bloost. Blozers werden aardiger gevonden, meer vertrouwd en überhaupt positiever beoordeeld. Door te blozen laat je zien dat je zorgen maakt over het oordeel van de ander en het werkt verzoenend."

Wat is blozen?

Blozen is een reactie van het sympathisch zenuwstelsel op vormen van emotionele stress waardoor de onderhuidse bloedvaten verwijden, en daardoor ontstaat meer rode kleur vooral ter hoogte van het gezicht en de hals. Blozen is op zich niets ergs, maar wordt door de blozer zelf vaak als hinderlijk aangevoeld.

Wanneer blozen we?

De oorzaak hiervan is emotionele stress: boosheid, beschaamdheid, onzekerheid, een onverwachte gebeurtenis of schrikreactie. Die veroorzaakt stress en die stress leidt tot roodheid, bij sommige mensen. Dat gebeurt vaak in situaties van sociale angst zoals schaamte, verlegenheid, angst, faalangst, prestatiedruk, onverwachte en schriksituaties.

Blozen kan uitgelokt worden door alcoholgebruik, medicatie (vooral vaatverwijdende middelen), Viagra en gekruid voedsel! En niet alleen op het moment dat je het eet. Normaalgezien vermindert blozen met het ouder worden.

Kan je het tegenhouden?

Tegen het blozen kun je een pilletje nemen, een zogeheten angstremmer of bètablokker. Je hebt managers die dat nemen, bijvoorbeeld vlak voor een belangrijke meeting, maar je doet het beter niet zomaar: bètablokkers werken verslavend, en hebben nevenwerkingen, zoals erectiestoornissen. En daar ga je wellicht toch terug van blozen... Met de volgende tips kan je wel leren het blozen leren te beheersen:

Tips

  • Heb door wanneer je bloost, waarom je bloost, aanvaard dat en laat het gebeuren.

  • Reset of verander je eigen kijk op blozen en de manier waarop je tegen bepaalde situaties aankijkt.

  • Vermijd dingen en situaties die blozen uitlokken, zoals pikant eten, alcohol drinken en warme ruimtes.

  • Bereid je voor op confronterende situaties zoals een sollicitatiegesprek. De kern is vertrouwen aanleren, want blozen blijft een fysieke reactie op een psychisch uitlokkende factor.

  • Als je een blos voelt opkomen, knijp dan heel hard in je been. Zo trekt er meer bloed naar de nauwe bloedvaten op die plek.

  • Verwittig je omgeving dat je snel bloost, al valt dat niet iedereen even snel op.

  • Moet je spreken in het openbaar: stel je publiek voor in hun ondergoed, dat koelt af!

Bron(nen)

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet