Een mondmasker en een bril: weg met je aangedampte brilglazen!

vrijdag 8 mei 2020 - 16:00
Aha!
Getty Images
Brildragers kennen de frustratie: je gaat van een koude naar een warme plek en boem, weg zicht! Maar ook als je een mondmasker draagt, zijn bedampte brilglazen niet weg te denken. Mondmaskers zijn vanaf 4 mei verplicht op het openbaar vervoer en worden ook sterk aangeraden op publieke plekken waar afstand houden moeilijk is. Jij hebt dus dringend een manier nodig om komaf te maken met die beslagen brilglazen!

Let op!

Draag je een speciale bril met gespiegelde, gekleurde, ... glazen? Vraag dan eerst raad bij je opticien!

Afwasmiddel

Doe wat afwasmiddel op een propere, zachte doek. Wrijf hiermee je brilglazen langs de binnen- en buitenkant in. Laat alles enkele minuten drogen.

Je brilglazen zullen nu wat 'wazig' lijken. Neem opnieuw een propere, zachte doek en wrijf je glazen droog. Niet met water afspoelen dus, gewoon blijven wrijven totdat je glazen helder zijn! De zeep legt een beschermend laagje op je brilglazen, waardoor die niet meer zo snel aandampen. Herhaal de stappen wanneer het aandampen terugkeert.

Alternatieven

Je kan de afwasmiddel-truc ook toepassen met scheerschuim, handzeep of (baby)shampoo.

Azijn

Meng drie delen water met één deel azijn. Wrijf hiermee je brilglazen langs binnen en buiten in. Laat het geheel opdrogen, maar spoel zeker niet af met water! Herhaal wanneer het aandampen herbegint.

Mondmaskers

Metalen bruggetje

"Zelfgemaakte mondmaskers bedampen je bril niet als je een klein zelfgemaakt, metalen bruggetje in de zoom van je maskertje steekt. Als je hier met de hand op duwt, neemt het de vorm van je neus aan", tipt luisteraar Eric. 

Een gezichtsscherm gebruiken? 

"Sommige mensen opperen ook het gebruik van face shields in plaats van mondmaskers", laat wetenschapsjournalist Koen Wauters weten. "Dit is géén goed idee. Het is een bijkomende bescherming in een professionele omgeving om artsen, die al FFP2-maskers dragen, te beschermen tegen besmettingen. Het is dus geen alternatief voor een mondmasker en beschermt je niet tegen het virus."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!