Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

De meestgestelde vragen over mondmaskers

za 2 mei - 5:40

Het is duidelijk dat we binnenkort vaker mondmaskers zullen moeten dragen. Mondmaskers worden vanaf 4 mei verplicht op het openbaar vervoer en worden ook sterk aangeraden op publieke plekken waar afstand houden moeilijk is. De overheid zal iedereen één stoffen masker bezorgen. Toch zijn er nog heel wat vragen. Wetenschapsjournalist Koen Wauters geeft uitleg.

Aangedampte brilglazen

Er zijn wat praktische problemen met mondmaskers. Mensen met een bril klagen massaal. Luisteraar Tilly Tanghe verwoordt het goed: "Het maakt niet uit welk type mondmasker ik in elkaar naai: mijn brilglazen dampen aan van zodra ik een mondmasker opzet.”

Koen Wauters heeft ook last van dat probleem. “Als je bril aandampt, dan heb je je mondmasker misschien toch niet helemaal juist aan. Je mondmasker moet juist aanspannen, zodat er geen damp langs bovenaan ontsnapt. Zo dampt je bril dus niet aan. Maar als je je mondmasker zelf maakt, is het normaal dat hier eens een spleetje zit. Dan zou ik aanraden om een anti-aandampproduct op je brilglazen te smeren. Dit werkt niet altijd 100%, maar toch al een beetje.”

Ook je bril wassen met water en zeep helpt. De zeep laat een dun laagje op de glazen achter waardoor je bril niet kan beslaan. 

Is ‘zelfgemaakte mondmaskers brengen’ een essentiële verplaatsing?


Veel mensen naaien mondmaskers foor familieleden of vrienden. Dat doet ook luisteraar Tessa Vleminckx. Zij heeft er gemaakt voor haar vriendinnen, maar die wonen niet bij haar in de buurt. Ze vraagt zich af of ze die nu bij hen mag gaan afgeven.

Koen Wauters redeneert dat dit niet onder de definitie valt van een ‘essentiële verplaatsing’: “Wat wel mag, is de mondmaskers met de fiets rondbrengen. Maar als ik haar goed begrijp, wonen de vriendinnen niet in de buurt. Als Tessa een mantelverzorger is van één van haar vriendinnen, dan mag dit uiteraard wel. Anders is de post een oplossing? Vanaf mei zijn binnenlandse tripjes wel mogelijk, maar daar ben je niets mee als je op 04/05 al een mondmasker nodig hebt om het openbaar vervoer te nemen.  

Hoe geraak je aan een mondmasker?

Luisteraar Guido De Mey is ongerust. Hij en zijn vrouw zijn allebei 70-plussers. Ze behoren tot de risicogroep, maar kunnen beiden niet naaien. Hoe krijgen zij een mondmasker te pakken?

Koen Wauters: “De overheid heeft beloofd dat iedereen een masker krijgt (inclusief 2 vervangbare filters), maar dat lukt niet voor 4 mei. Vanaf dan zijn ze wél verplicht op het openbaar vervoer. Sommige apothekers hebben wel alweer een voorraad. Je kan eens horen bij de plaatselijke doe-het-zelf-winkel. Maar wat ik zeker zou doen is contact opnemen met je gemeente. Er zijn veel lokale verenigingen, clubs of enkelingen die mondmaskers naaien. De gemeente helpt die om ze verder te verspreiden. Zij kunnen je waarschijnlijk wel verder helpen.

Als je ziek bent, moet je binnen blijven! Dat is de belangrijkste maatregel.

— Politiek journalist Koen Wauters

Hoesten

Eric De Bruycker vertrouwt zo'n masker niet. Want als je ziek bent en je moet hoesten in zo'n masker, dan kan je een ander toch wél nog steeds besmetten?

“Als je moet hoesten, kan je inderdaad nog steeds anderen besmetten. Blijf dan binnen! Als je ziek bent, moet je binnen blijven! Dat is de belangrijkste maatregel. Zo'n masker is een maatregel om het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden. Maar als je ziek bent of je hebt symptomen, dan is het niet de bedoeling dat je vrolijk van winkel naar winkel gaat met een masker op.

Maskers zijn dus niet zaligmakend. Ze kunnen helpen. Ze kunnen ervoor zorgen dat mensen die niet weten dat ze ziek zijn, anderen minder snel besmetten. Je moet het natuurlijk wel juist gebruiken, anders heeft het geen zin.”

“Voor je het opzet, moet je altijd goed je handen wassen. Opzetten en opnieuw handen wassen. En er dan afblijven! Dus niet aan zitten prullen als je onderweg bent, of het afzetten als je wil bellen, of het eventjes van je neus weghalen om vrijer te ademen… Dan heeft het géén zin. En als je thuiskomt: handen wassen, masker afdoen, handen wassen. Bij voorkeur ook niet opnieuw hetzelfde masker gebruiken zonder het te wassen.”

Handen wassen met koud of warm water?

Luisteraar Diana Behets reageert via de app. Ze heeft een vraag over handen wassen: "Mondmaskers moeten we op 90 graden wassen om het virus te doden, maar onze handen mogen we wél gewoon met koud water wassen. Is daar dan geen kans dat het virus er toch nog op zit?"

“Idealiter wassen we onze handen inderdaad op 90 graden, maar dat doet pijn! We wassen onze handen daarom op een relatief lage temperatuur. Maar je gaat het virus niet doden door handen te wassen, wel eraf spoelen. Daarom moet je je handen echt grondig wassen, minstens 30 seconden. Dat doe je door te schrobben. Het is erg belangrijk je handen lang en grondig, tussen alle vingers, nagels, duim, polsen, … te schrobben, zodat alle vuiligheid eraf is.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet