Een ovendilemma: boven- en onderwarmte of hete lucht?

donderdag 5 mei 2022 - 08:41
Aha!
Ovens hebben tegenwoordig zoveel knopjes! Wat is nu precies het verschil tussen hetelucht en boven- of onderwarmte? En, wanneer gebruik je welke ovenstand het best?

Het verschil

Bij de heteluchtfunctie blaast een ventilator de warme lucht door de oven heen. Zo is de temperatuur overal gelijk in de oven. 

Met boven- onderwarmte wordt alleen de de boven- en onderwand verhit. Zo kan je heel plaatselijk de temperatuur regelen. 

Zo herken je het

Zo gebruik je het

Hete lucht

Met de heteluchtfunctie kan je goed bakken. Denk aan een vleesgebraad, maar ook cakes en taarten gedijen hier goed in.

Extra voordeel:  je kan de temperatuur tussen de 10 en 20 °C lager instellen (met hetzelfde effect) en dus heel wat energie besparen.

Boven- en onderwarmte

Je kan uiteraard ook perfect bakken in een oven waar alleen de boven- en onderwand wordt verhit. Maar! Als je de boven- en onderkant los van elkaar kan aan- en uitzetten, dan kan je net dat tikkeltje extra bereiken met je oven.

  • Je zet alleen de bovenwarmte aan wanneer bijvoorbeeld iets wil gratineren, zoals een ovenschotel. Of wanneer je je gebraad een krokant korstje wil geven.
  • Onderwarmte gebruik je voor een taart of een quiche, wanneer je een goed doorbakken, krokant deeg wil krijgen. Ook ideaal als je een pizzabodem goed wil afbakken.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!