4 belangrijke tips om een teek veilig weg te halen
wo 13 apr. - 4:13
![](https://cds.vrt.radio/sites/default/files/styles/article_header_mobile/public/20/legacy/2020-04/GettyImages-549842047.jpg?rnd=8d1adc11&itok=-dHPHTk1)
Teken vermijd je niet. Ze zitten overal en daar moet je rekening mee houden. Controleer jezelf, je kinderen, je huisdieren op tekenbeten nadat je een dagje buiten gespeeld of gewandeld hebt. Het is vooral belangrijk om grondig te controleren! Teken hebben een voorkeur voor plaatsen die niet meteen “zichtbaar” zijn: in huidplooien (oren, nek, oksels, knieën, liezen, bilspleet, tot de rand van ondergoed toe), op je hoofd of tussen je haren. Ben je toch gebeten? Volg dan deze tips!
Verdoof de teek niet!
Probeer de teek niet met ontsmettingsmiddel, alcohol, olie, zalf, etc te verdoven. Als je dit toch doet, spuwt de teek zijn maaginhoud in je bloed en dat wil je liever niet. Zo is de kans op besmetting veel groter.
![](https://cds.vrt.radio/sites/default/files/styles/afbeelding_paragraaf_1_3_340/public/20/legacy/components-images/2020-04/GettyImages-482349368_0.jpg?rnd=8d1adc11&itok=NeA0FiPx)
Een tekentang
Een teek verwijder je met een tekentang die je haalt bij een apotheek. Heb je geen tekentang in huis? Ook een gewone pincet is goed. Zelfs met twee vingers lukt het, al is een pincet natuurlijk iets nauwkeuriger. Grijp de teek zo dicht mogelijk tegen de huid. Trek hem voorzichtig uit de huid, in krachtige opwaartse beweging. Zorg ervoor dat je zijn lijf niet samen knijpt, want ook dan bestaat de kans dat hij zijn maaginhoud spuwt in je bloed en je weer meer kans hebt om besmet te worden! Draai ook niet met het pincet, met het idee dat je het beestje er zo makkelijker uit krijgt. De kans bestaat dat er restjes in je huid blijven steken.
![](https://cds.vrt.radio/sites/default/files/styles/afbeelding_paragraaf_1_3_340/public/20/legacy/components-images/2020-04/GettyImages-683600772.jpg?rnd=8d1adc11&itok=QvZpEw4d)
Hou de wond proper
Controleer of je alles van de teek hebt kunnen verwijderen. Maak het wondje schoon met water en zeep en ontsmet het. Een bezoek aan de huisarts is in principe niet nodig, tenzij je de teek er zelf niet uit krijgt of toch vreest dat er restjes van de teek zijn lichaampje achtergebleven zijn.
Noteer de datum
Noteer de datum van de tekenbeet, waar de teek gebeten heeft of maak desnoods een foto van de plaats van de beet. Eventuele symptomen in geval van besmetting kunnen pas een hele tijd later optreden. Hou dus de plaats van de tekenbeet de eerste drie weken nadat je de teek weghaalde goed in het oog. Als er een groter wordende ronde vlek ontstaat, dan contacteer je wel best zo snel mogelijk je huisarts.
![](https://cds.vrt.radio/sites/default/files/styles/afbeelding_paragraaf_1_3_340/public/20/legacy/components-images/2020-04/GettyImages-1173607789.jpg?rnd=8d1adc11&itok=s2pkKrww)