Wat vertelt het etiket op een fles olijfolie?
In de handel worden we om de oren geslagen met labels zoals "extra vierge", "eerste persing", "biologisch", "olivo di olvia" enz. Wat vertelt het etiket op de fles over de olie die je net kocht?
Verplicht
Zoals bij andere voorverpakte voedingsmiddelen moet het etiket verplicht de volgende informatie geven:
- het merk
- het volume
- het adres van de producent
- de verdeler en de verpakker
- de vervaldatum en/of het lotnummer
- de specifieke benaming
What's in a name?
oliveoiltop
En...
oliveoilbottom
Optioneel
Onderstaande informatie op het etiket mag, maar is niet verplicht:
- land van oorsprong, ook al is er geen BOB(Beschermde Oorsprongsbenamingen) of BGA (Beschermde Geografische Aanduidingen) vermelding
- bewaaradvies
- gebruikstips
- datum van de productie of oogst
- de voedingswaarde
Gezondheidsvoordelen
In olijfolie zit er namelijk wel wat calorieën, maar het komt met gezondheidsvoordelen:
- Heeft veel anti-inflammatoire eigenschappen
- Het heeft botopbouwend calcium en vitamine D
- Het bevat gezonde vetten wat cruciaal is voor het beheersen van diabetes type 2