Weg met vieze geurtjes in je wasmachine

dinsdag 26 mei 2020 - 10:58
Anjuska uit Waregem zit met een probleem: haar was en ook haar wasmachine ruiken niet meer zo fris. Na het wassen ruiken de kleren zelfs een beetje duf. Zo geef je je wasmachine een grondige poetsbeurt!

Bicarbonaat

  Maak de trommel van je wasmachine helemaal leeg. Strooi ongeveer 350 gram bicarbonaat rechtstreeks in de trommel. Draai de langste en warmste cyclus.

  Azijn

  Giet vervolgens ongeveer 250 ml azijn rechtstreeks in de trommel van je wasmachine. Draai opnieuw de langste en warmste cyclus met een lege trommel. Je kan eventueel nog enkele druppels etherische olie aan de azijn toevoegen.

  Bijna klaar!

  Neem een droge doek en wrijf de trommel, deur en rubberen sluiting droog. Hardnekkige vlekken? Spray er wat azijn op of maak een pasta van wat bicarbonaat en water. Even laten inwerken en schoon wrijven.

  Wrijf de buitenkant van je machine schoon met een doek en wat regulier schoonmaakmiddel. Geef het zeepbakje een grondige beurt met wat azijn en een oude tandenborstel. Kan je het zeepbakje uit je machine halen? Nog beter! Laat het even weken in wat water en azijn, wrijf droog en plaats het terug in je wasmachine.

  Nog meer tips

  Lieven Vereecke is ervaringsdeskundige wat heerlijk geurende was betreft. Zijn ouders hadden een wassalon, hij heeft jaren les gegeven in de opleiding textielreiniging, en heeft wasmiddelen en wasmachines verkocht. De ideale man om aan te kloppen dus!

  • We wassen allemaal te vaak op een lage temperatuur. Maar bacteriën die vrijkomen worden niet gedood bij een lage temperatuur. Dat kan maar pas bij een wasbeurt van 20 minuten op 70°C.
  • De laatste jaren maken heel wat wasmachines gebruik van regenwater. Geen goed idee volgens Lieven want regenwater is helemaal niet zo zuiver als leidingwater.
  • Laat de deur van je wasmachine openstaan wanneer je 'm niet gebruikt. Zo kan achtergebleven vocht verdampen en vermijd je schimmels en andere ongewenste gasten.
  • Hetzelfde geldt voor het zeepbakje. Laat het openstaan wanneer je je machine niet gebruikt, en wrijf het regelmatig schoon met wat azijn en een oude tandenborstel.
  • Haal je frisse was zo snel mogelijk uit je machine.
  • Gebruik niet te veel wasmiddel. Zo verklein je de kans dat restjes zeep achterblijven, en kunnen gaan schimmelen.
  • Heb je het graag héél proper? Veeg dan je trommel, deur en rubberen afsluiting droog na elke wasbeurt. Je vermijdt opnieuw vochtophoping en schimmels.

  Aanbevelen via mailSturen via mail

  het gezegd heeft!