Gepubliceerd op donderdag 14 oktober 2021 - 14:00
Geschreven door
levenzonderafval

Lust je wel af en toe een glaasje sojamelk? Verrassend hoe eenvoudig het is om dit drankje zelf te maken.
De voordelen? Je bespaart er een flinke duit mee (500 gram sojabonen is goed voor 5 tot 8 liter) en de zelfgemaakte sojamelk is veel intenser van smaak en bevat geen bewaarmiddelen.
Dit heb je nodig (voor 1 liter)
- 1 koffiekopje gedroogde biologische sojabonen
- 6 koffiekopjes water
- suiker en scheutje vanille extract (naar smaak)
- snuifje zout
- een propere fles
- een kaas- of theedoek
Aan de slag
Reken op een bereidingstijd van ongeveer 30 à 45 minuten.
- Week de bonen een nachtje in een kom met water.
- Giet de volgende dag de bonen af, voeg 6 koffiekopjes water toe en pureer met een staafmixer of blender.
- Giet af en pers de sojapasta door een kaasdoek of theedoek boven een pan.
- Breng dit vocht (= de melk) met het zout aan de kook, voeg suiker en vanille toe naar smaak en laat 10 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig.
- Laat afkoelen en giet de melk nadien over in een propere fles.
In de koelkast is je zelfgemaakte sojamelk tot ongeveer 5 dagen houdbaar.
Je kan het drankje verder op smaak brengen met bijvoorbeeld vers fruit of chocolade of door meer water toe te voegen.