Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

10 tips om voor te lezen aan je kind

do 2 apr. - 10:27

Hoe ontspannen voel je je na een avondje lezen in je favoriete roman? Ook voor kinderen is dit het geval. Alleen… Kinderen kunnen natuurlijk zelf nog niet lezen. Daarom is voorlezen erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kind, én het is nog eens gezellig en leuk samen in de zetel of net voor het slapengaan. 10 tips hoe jij je kleine het best voorleest!

Begin bij het begin

Prikkel je kind met de titel van het boek. Praat samen over de tekening op de voorkant van het boek? Wat zie je? Zo maak je je kind nieuwsgierig naar het verhaal en blijft hij of zij de hele tijd aandachtig.

De eerste zin

Weet je hoe belangrijk een eerste indruk is? Dat is ook zo bij ‘de eerste zin’, want die is het belangrijkste. Neem het verhaal mee in je intonatie. Maak er iets grappigs of spannends van… Zo blijft je kindje meteen één en al oor.

Opnieuw en opnieuw en opnieuw…

Je leest de zinnen waarschijnlijk niet eens meer, zo vaak heb je dat ene boekje al voorgelezen. Toch hoef je nog niet meteen voor een nieuw verhaal te kiezen! Kinderen vinden het geweldig om hetzelfde verhaal telkens opnieuw te horen. Een boekje kan je dus echt tientallen keren voorlezen.

Kleine kinderen

Hoe kleiner het kindje, hoe korter het verhaaltje. Zorg ervoor dat je geen te moeilijke verhalen voorleest. Anders ben je je kindje na een minuutje of twee alweer kwijt.

Overdrijven is toegelaten!

Voor een keer mag je enorm hard overdrijven. Laat die emoties gieren door je lijf en lees je verhaaltje voor met een gezicht overvol van emoties. 2 vliegen in 1 klap: jij kon je nog eens uitleven en je kindje is binnengestapt in een hele nieuwe fantasiewereld. Maak bijvoorbeeld je ogen groot bij verbazing of sla ze neer bij verdriet.

Het verhaal van je kind

Het is belangrijk dat je kind ook zijn eigen verhaal kan vertellen. Heeft hij of zij als eens iets meegemaakt, gehoord of gezien dat je kan linken aan het voorleesboekje? Stel vragen en betrek je kind! Zo moedig je hem of haar aan om heel wat te vertellen.

De stem

Vanaf de geboorte is je baby vertrouwd met je stem. Het maakt hem rustig. Een stem is dus ook bij het voorlezen erg belangrijk. Zo maak je van elk voorleesmoment telkens weer een verassing door te spelen met je stem: luid en zachtjes, snel en traag, hoog en laag. Je peuter zal het geweldig vinden wat je allemaal kan met je stem.

Fantasie

Heb je al geprobeerd om samen een verhaal te vertellen? Je kleintje noemt twee woordjes en daarmee maken jullie samen een verhaaltje. Of je laat hem zelf een verhaal bij tekeningen of het einde van het verhaal verzinnen. Vanaf de peutertijd ontwikkelt de fantasie van je kind zich. Samen iets bedenken stimuleert die. 

Uit het verhaal stappen

Sla het boek nog niet meteen dicht en zorg ervoor dat je kind uit het verhaal kan stappen. Misschien moet je hem nog wat dingen verduidelijken? Of heeft hij nog een vraag?

Zelf vertellen

Laat je peuter ook eens zelf het verhaal vertellen aan de hand van de tekeningen in het boek dat jullie net samen gelezen hebben. Schattigheid verzekerd!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet