5 tuintips voor de lente van onze tuinexpert: "Het is dé ideale periode om jezelf wat te verwennen met kleine gelukjes uit de tuin"

donderdag 5 mei 2022 - 07:09
©Tim De Backer
"Tijdens de lente kunnen we ervoor zorgen dat we extra vitamientjes opdoen buiten", zegt tuinspecialiste Christel Van der Perre alias Tuinkabouter Chrisje. Volgens haar is tuinieren ideaal om je stressniveau te verminderen! Ze doet je daarom 5 tips cadeau om jezelf bezig te houden in de tuin.

Begin een moestuintje 

Sla aan het zaaien en verzeker jezelf zo van een mooie zomer. Want het is het ideale moment om een plekje in jouw tuin op te eisen als moestuintje. In april kan je nog je tomaat, courgette, aubergine en paprika warm voorzaaien binnen in huis. "Met veldsla of radijsjes kan je meteen in de volle grond aan de slag, als je snel resultaat wil. En het is leuk om samen met de kinderen te doen." 

Zaai je eigen snijbloemen

De maand april betekent eenjarige snijbloemen voorzaaien. "Je kan Cosmos, Zinnia’s, maar nog veel meer zaaien." Deze zorgen voor massa’s bloemen en brengen wat plukgeluk binnenshuis. "Je kan het best binnen of in een serre zaaien, zo mijd je onkruid en slakken." Christel legt alle basistechnieken over bloemen zaaien uit in haar online workshop op Instagram. Je kan thuis op je eigen tempo alle video’s bekijken tot eind mei.

Haal Dahlia’s uit hun winterslaap

"Het is ook tijd om je Dahlia’s uit hun winterslaap te halen en je knollen te delen en op te potten. Neem een ruime pot met potaarde en plant je dahliaknollen in een vorstvrije ruimte. Zo neem je alvast wat voorsprong op het seizoen!"

Maak je tuin klaar

"Als je het nog niet gedaan hebt, is het nu tijd om je siergrassen te knippen alvorens ze opnieuw groen beginnen uit te lopen. Van je andere vaste planten kan je nu ook de afgestorven takken verwijderen. Maak er snippers van en leg deze als mulch terug in dezelfde border. Dat organisch materiaal vormt een beschermend laagje tegen onkruid en zorgt ervoor dat je bodem niet te snel uitdroogt en zal ten slotte composteren tot nieuwe voeding!" Geef ook na een lange winterperiode opnieuw bemesting aan je hongerige vaste planten, struiken en bomen.

Planten maar!

Zijn er na de winterperiode nog kale plekken in je border of mis je nog iets van planten in je tuin? Het begint aangenamer te worden om buiten te werken dus sla nieuwe plantjes in en vul die lege plekken op. "Doe inspiratie op via Pinterest, droom van die ideale border en maak nieuwe plannetjes. Ook al zijn de meeste plantencentra dicht nu, veel specialisten leveren online bestellingen aan huis. Het is dé ideale periode om jezelf wat te verwennen met kleine gelukjes uit de tuin", besluit Christel.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!