Dankzij Buddy Holly draagt Sir Elton John de ene bril na de andere

vrijdag 8 oktober 2021 - 07:00
Elton John
Belga
De twee uitverkochte concerten van Elton John zijn uitgesteld tot 2023. Dat is voor Radio 2 geen reden om geen groots Radio 2 Elton John-Weekend te organiseren. Geniet ervan!

Het paard Hercules

Elton John werd geboren als Reginald Kenneth Dwight. Elton John was 4 jaar toen hij reeds piano kon spelen. Toen hij 17 jaar was, richtte hij de groep Bluesology op. Vanaf 1967 gebruikt hij de artiestennaam Elton John. De naam 'Elton' komt van de saxofonist Elton Dean en voor 'John' zocht hij inspiratie bij Long John Baldry, een Britse zanger en oprichter van Blues Inc. In 1974 nam hij officieel de naam Elton Hercules John aan. Hercules was de naam van het paard in de Britse comedyserie 'Steptoe and Son', waar hij fan was.

Sir

In 1998 werd Elton John door koningin Elisabeth II benoemd tot 'Knight Bachelor'. Dat betekent dat hij door de koningin tot ridder is geslagen, maar niet tot een ridderorde behoort. De titel is niet erfelijk, maar ondertussen mag hij zich wel 'Sir' Elton John noemen. John werd in Frankrijk benoemd tot 'Officer of Arts and Letters', één van hun hoogste onderscheidingen.

Bernie Taupin

Elton schrijft geen liedjesteksten, daar zorgt Bernie Taupin meestal voor. Ze ontmoetten elkaar via een advertentie in een Britse muziekblad. Taupin is verantwoordelijk voor de teksten van onder meer 'Your song', 'Candle in the wind', 'Rocket man', 'Daniel', 'I'm still standing' en 'Nikita'. Bernie Taupin beweerde ook dat er een aantal liedjes zijn waarvan Elton denkt dat ze over hem gaan, maar eigenlijk over Bernie gaan.

Candle in the wind

In 1974 zong Elton John 'Candle in the wind', een liedje over Marylin Monroe, die in 1962 in mysterieuze omstandigheden overleed. De openingszin "Goodbye Norma Jeane" verwijst naar haar geboortenaam: Norma Jeane Mortenson en hoe ze zowel haar naam als haar privacy opgaf voor haar beroemdheid. Volgens Bernie Taupin is het liedje meer een kijk op roem en beroemdheid dan een ode aan Marilyn Monroe. Het nummer had net zo goed over James Dean, Jim Morrison of Kurt Cobain kunnen gaan. Elton John zong in 1997 op de begrafenis van prinses Diana in 1997 een aangepaste versie. Elton John, die een goede vriend van haar was, vergeleek met dit nummer de levens van Diana en Monroe. Meer dan 33 miljoenen exemplaren van de single werden verkocht en werd één van de best verkochte cd-singles aller tijden. De opbrengst ging naar het 'Diana, Princess of Wales Memorial Fund'. 

Een bril als Buddy Holly

Als kind had John geen bril nodig, maar hij droeg er toch één om op Buddy Holly te lijken. Dat was niet echt een goed idee. De bril beschadigde zijn ogen zo erg dat hij er al snel echt één moest dragen. Ondertussen liggen er al heel wat exemplaren in de brillenkast van Elton John, die een verzamelaar werd.

Homo

Elton John steekt niet onder stoelen en banken dat hij homo is. In de jaren zeventig noemde hij zichzelf biseksueel. In 1984 trouwde hij zelfs met Renate Blauel, een Duitse geluidstechnica. Het huwelijk werd 4 jaar later in alle vriendschap ontbonden. In 1993 leerde hij zijn huidige partner David Furnish kennen. Ze trouwden in 2014 nadat het homohuwelijk legaal werd in Engeland. Ze hebben 2 zonen, die geboren werden door middel van draagmoederschap.
Elton John is de peter van enkele bekende 'jongeren', waaronder Sean Lennon, zoon van John Lennon, Brooklyn en Romeo Beckham, zonen van David en Victoria Beckham, en Damian Charles, zoon van actrice Elizabeth Hurley.

The Lion King

In 1994 werd Elton John ontdekt door een jongere generatie. Hij zong voor de animatiefilm 'The Lion King' de liedjes 'Circle of life' en 'Can you feel the love tonight?'. Samen met het nummer 'Hakuna Matata' werden ze genomineerd voor de 'Oscar voor het Beste originele lied'. Het felbegeerde beeldje ging naar 'Can you feel the love tonight?'.
Daarna kreeg Elton John de vraag om ook muziek te schrijven voor de musical 'Aida', 'Billy Elliot' en 'The Vampire Lestat'. 

Watford

Elton John was van 1976 tot 1987 en van 1997 tot 2002 eigenaar van de Britse voetbalclub Watford FC. Momenteel is hij erevoorzitter voor het leven en in 2014 werd een nieuwe tribune in het stadion naar hem vernoemd: de Sir Elton John Stand.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!