Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

De complottheorie: daarom is Paul McCartney al jaren dood

di 19 mei - 6:46

We zagen hem in de zomer van 2016 nog op Rock Werchter, de enige Beatle die ooit op het festival gespeeld heeft: Paul McCartney. Mocht je denken dat je een échte Beatle zag tijdens het festival’, moeten we je teleurstellen. Je zag niet Paul McCartney maar wel zijn identieke dubbelganger, die al meer dan 50 jaar de identiteit van Paul draagt. Dat beweert een complottheorie die al jaren de ronde doet.

Alles begint in 1969, een opmerkelijke ‘Tom’ ontdekt enkele bijzonderheden aan de platenhoes van het iconische album Abbey Road. Hij belt naar de Amerikaanse radioshow van Radio WKNR met de vraag: ‘Hoe zit dat met de dood van Paul McCartney?'

Het hek was van de dam. Mensen begonnen op zoek te gaan naar hints die zouden kunnen leiden naar de dood van de Beatle. Meer nog, men denkt dat The Beatles jarenlang de dood voor heel de wereld verzwegen hebben. Echt verzwegen? Nee! De populaire groep probeert ons met hints en tips de waarheid achter Paul McCartney te vertellen.

De Mythe

In Augustus 1966 spelen The Beatles een knal-concert in St-Francisco. Later in november ’66 verspreiden The Beatles dat het concert hun laatste live optreden zou geweest zijn. Wat uiteraard niet zo was.

Er moest iets gebeurd zijn. Waarom zou de populairste band van het moment plots niet meer live gaan optreden?

November ’66. Het was algemeen geweten dat de groep nogal wat ruzie kon maken. De mythe zegt dat Paul ruzie had gehad met de andere Beatles in de Abbey Road Studio’s. Hij verlaat de studio’s en vertrekt in zijn witte Austin Healey. Onderweg mist hij een verkeerslicht en overlijdt hij in een auto-ongeval. Paul zou 24 jaar geworden zijn.

Maar wie zagen we dan op het podium van Rock Werchter in 2016?

In de jaren ’60 vonden er jaarlijks lookalike wedstrijden plaats onder Beatle-fans. Men ging toen onder andere op zoek naar de beste Paul McCartney-lookalike. De winnaar: William Sheers. Opmerkelijk, van die man is na 1966 niets meer gehoord.

In 1966 was het een hele tijd stil rond The Beatles. Normaal brengt de groep aan het eind van elk jaar een plaat uit, maar die kwam er in 1966 niet. Ook werden er geen live-optredens georganiseerd. The Beatles hebben zogezegd 8 maanden de tijd gehad om William Sheers om te toveren tot de nieuwe Paul McCartney.

De drie overige Beatles als boodschappers.

Vanwaar komt dit allemaal en waarom zou je dit verhaal moeten geloven? De Beatles zelf geven na 1966 een karrenvracht aan tips, hints en verwijzingen naar de dood van Paul.

Laat ons beginnen met de muziek. In heel wat nummers hoor je linken naar Paul en de dood.

In A Day in a Live beschrijven The Beatles letterlijk het ongeluk waarin Paul om het leven zou gekomen zijn.

Maar er is nog meer, in de titeltrack van Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band verwelkomen ze een zekere Billy Sheers, en Billy is in Amerika niet toevallig een bekende bijnaam voor William. Weet je nog? William Sheers, de winnaar van de Paul Mc Cartney look-a-like-wedstrijd.

Laat ons nog één hint uit één van hun nummers bekijken. Op The White Album staat een nummer "Revolution nr. 9”“. Een song waarin een stem “Number 9” herhaalt. Als we dit achterstevoren draaien, horen we duidelijk ‘turn me on dead men”.

Maar niet alleen in de nummers vinden we mogelijke aanwijzingen. Ook op platenhoezen vinden complotzoekende fans een heleboel verwijzingen naar Pauls dood. Op Abbey Road vinden we volgende hints.

Veeg met je muis over de albumhoes en ontdek de hints.

Maar op de plaat  Sgt’ Pepper’s Lonely Hearts Club Band vinden we de meeste aanwijzingen. Het is ook de eerste plaat die na de vermoedelijke sterfdatum van McCartney uitgebracht werd.

Veeg met je muis over de albumhoes en ontdek de hints.

Bewezen door de wetenschap?

Er is wel degelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de dood van Paul McCartney.

Stemanalyse wijst uit dat de stem van Paul tijdens 'Yesterday' (1965) en die uit het nummer 'Hey Jude' (na 1966) verschillend zijn.

Paul weigerde ook altijd om een DNA-test af te nemen. Eén keer werd hij hiertoe verplicht. In 1962 beviel Erika Hübers van een kind van Paul. Dat kind heeft hij afgestaan, maar hij gaf de moeder Erika wel een smak geld voor de opvoeding van het kind.

In de jaren ’80 wou die dochter, Bettina, erkend worden door haar vader. Paul weigerde een DNA-test.  Na een rechtszaak moest de DNA-test toch doorgaan, het resultaat van de test: negatief.

Ook de gezichten van Paul 1 en “Paul 2” zijn geanalyseerd door wetenschappers. De conclusie van dit onderzoek: er zijn opmerkelijke verschillen te zien die niet aan ouderdom kunnen liggen.  Check het zelf en zoek de 10 verschillen, of lig er niet van wakker en ‘let it be’.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet