Kúnnen katten en honden wel samenleven?

donderdag 27 februari 2020 - 10:33
Foto: Getty
Agna Thys uit Hasselt zit tussen twee vuren, want haar nieuwe hond uit het asiel maakt haar twee katten bang. Onze dierenexpert Chris Dusauchoit zoekt mee naar een oplossing om de dieren makkelijker te laten samenleven.

"De lichaamstaal van katten en honden staat vaak haaks op elkaar"

Hoe komt het toch dat katten en honden niet altijd goed met elkaar overweg kunnen? "Een van de voor de hand liggende verklaringen is het feit dat de lichaamstaal van een kat vaak haaks op de lichaamstaal van een hond staat. Een kat die met haar staart slaat is boos, terwijl een hond die kwispelt net wil spelen. Een misverstand is er dus heel snel", legt Chris uit. "Maar zoals ik elke week zeg, dé hond en dé kat bestaan niet, je moet rekening houden met het karakter en de voorgeschiedenis van elk dier. Sommige katten en honden kunnen het net wel heel goed met elkaar vinden." 

"Laat een kat en hond aan elkaar wennen via hun geur"

Toch is er een techniek die je kan toepassen om je kat en je hond toch vriend te laten worden. "Het allerbelangrijkste is om de kat en de hond aan elkaar te laten wennen met hun meest gebruikte zintuig: hun neus. Je kan ze aan elkaars geur doen wennen zonder dat ze elkaar zien. Ga met een doekje voorzichtig over de kop van je kat. Ga dan met datzelfde doekje naar je hond. Laat 'm er op zijn eigen tempo aan ruiken, wrijf het zeker niet zomaar in zijn neus, ga het absoluut niet forceren! Doe hetzelfde met je hond, wrijf met een doekje in zijn oksels of over de zijkant van zijn lijf. Neem die geur op z'n beurt mee naar je kat. Laat haar ook, op haar eigen tempo en haar eigen voorwaarden, aan dat doekje ruiken."

"Eens die stap is gezet, kan je voorzichtig beginnen met een introductie aan elkaar. Zet je hond bijvoorbeeld in de tuin, en je katten binnen achter het glas. Ze kunnen ze elkaar zien, zonder dat het slecht kan aflopen. Daarna kan je weer een stapje verder gaan door ze bijvoorbeeld binnen in huis te scheiden van elkaar met een hekje. Je moet ervoor zorgen dat elke confrontatie tussen kat en hond positief is. Het kan zeker goed komen met veel geduld. Maar opnieuw, ga zeker niets forceren, want dan krijg je weer een negatieve ervaring. En om dát weer om te buigen heb je veel méér werk."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!