Lieven Van Gils bijna onherkenbaar na wespensteek

maandag 3 september 2018 - 14:46
Moet je na een wespensteek wel of niet naar een dokter lopen? “Neen”, dacht één collega Lieven Van Gils. Maar gezien het resultaat was hij misschien toch maar beter even de dokter geweest...

Van Gils werd vorige week gestoken tijdens het joggen. Hij was verrast door de gevolgen: een heel erg opgezwollen lip. Maar toen zijn vrouw de angel had verwijderd, leek het beter te gaan. 's Nachts werd hij echter wakker met een lip die "op springen stond". 

Toen hij 's morgens dan toch naar de dokter ging, waren ook zijn wangen, nek, zijn hele gezicht eigenlijk gezwollen. "De dokter zei dat ik beter meteen was langsgekomen, dan had hij me een spuit met cortisone kunnen geven.”

Wat als je gestoken bent door een wesp? 

Een wespensteek kan gevaarlijk zijn. Zeker als een wesp ter hoogte van de luchtwegen (neus, keel, …) steekt kan de zwelling de ademhaling belemmeren. 

Als je ooit gestoken bent geweest en de reactie viel niet mee, is er een grote kans dat de volgende keer de reactie erger is. De stof die in de angel zit, is toxisch. Het gif zorgt ervoor dat ons lichaam zich daar hevig tegen verzet.

Kijk eerst goed of de angel nog in de huid zit. Als dit het geval is, dan moet je de angel eruit halen om te vermijden dat er nog meer gif vrijkomt. 

Is de angel weg, dan zal de zwelling meestal geleidelijk aan verdwijnen. Worden de symptomen erger, dan is een bezoek aan de arts wel nodig. 

Basisregel

Elke zwelling in het aangezicht die nogal uitgesproken is, is een doktersbezoek waard.

Dokter Sofie Lemmens

Wesp opdrinken?!

Stel: een wesp kruipt in jouw glas of blikje cola en je drinkt het beest per ongeluk op. In zo'n geval is medische hulp heel dringend. Cortisone en adrenaline zijn dan meestal aangewezen. 

Wat als er een wesp in de buurt is? 

Gewoon: niets doen. Niet bewegen, niet lopen, niet zwaaien, niet blazen, gewoon verder doen waarmee je bezig bent. Wespen komen af op kleur en geur. 

Tijdens een barbecue in de zomer worden de insecten door de zoet ruikende stoffen (bier en cola) gelokt. De combinatie doet hen denken aan een bloem. Als het insect gerust gelaten wordt, zal het ook snel door hebben dat je geen bloem bent.

Alles over wat te doen in geval van een wespen of bijensteek, vind je op de site van het Antigifcentrum.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!