Mama van verongelukte Nathan door dronken chauffeur: “Een auto verandert op dat moment in een moordwapen”

donderdag 21 januari 2021 - 17:27
Iedereen kent wel de BOB-sleutelhanger die je krijgt als je bij een alcoholcontrole negatief test. Maar dit jaar krijgt iedereen een sleutelhanger. Niet met BOB op, maar eentje met een andere naam: Axelle, Timmy of Nathan. Namen van verongelukte kinderen door een dronken chauffeur. Viviane Boulanger verloor haar zoon Nathan en getuigt in ‘Spits’.

“Het ongeluk is gebeurd op 1 maart 2014. Het was de eerste avond van de krokusvakantie. Hij ging een avondje weg voordat hij een week ging studeren voor zijn examens. Ze waren uitgegaan en hij had met een vriend afgesproken. Blijkbaar had de vriend nog met een kennis afgesproken die 7 jaar ouder was, uiteraard was die persoon met de auto."

"Normaal ging Nathan nooit met de wagen naar huis, maar spijtig genoeg is hij die avond toch meegereden, samen met die vriend. Op de Antwerpse ring is het verkeerd gelopen. De auto is op een vrachtwagen ingereden met een fatale afloop voor Nathan. Hij zat achteraan en is ter plaatse overleden. De vriend was zwaar gewond en lag in coma.”

Ik vind het belangrijk dat wanneer de chauffeurs de sleutelhanger krijgen, ze even stilstaan en nadenken bij wat ze doen.

Viviane Boulanger

Een sleutelhanger met Nathan, Timmy of Axelle

Dronken chauffeurs krijgen nu een sleutelhanger met de naam van haar zoon, Nathan: “Het is een dubbel gevoel. In wezen wil je nooit met zo’n actie meedoen. Maar spijtig genoeg heeft het lot ons tot hier gebracht. Ik vind het belangrijk dat wanneer de chauffeurs de sleutelhanger krijgen, ze even stilstaan en nadenken bij wat ze doen. Bij de sleutelhanger zit ook een foto en een tekstje met wat er juist gebeurd is. Ik hoop dat ze denken: “Ik had evengoed die chauffeur kunnen zijn die hun kind had doodgereden, of een ander kind…” Zo maak je hen echt bewust. Het zijn geen cijfers, het komt niet op tv, maar het is letterlijk een foto, een naam en een verhaal.”

Van alle verkeersongevallen heeft toch nog 1/3 te maken met teveel alcoholgebruik.

Viviane Boulanger

Een moordwapen

“Van alle verkeersongevallen heeft toch nog 1/3 te maken met teveel alcoholgebruik. Blijkbaar zijn mensen van boven de 40 of 50 het zo gewoon dat rijden en drinken maatschappelijk aanvaard is, terwijl dat absoluut niet oké is. Spijtig genoeg neemt de politiek ook hun verantwoordelijkheid niet. Het enige wat volgens mij kan helpen is nultolerantie.”

Het maakt me zo kwaad. Dronken chauffeurs zetten niet enkel hun eigen leven op het spel, maar ook zoveel andere onschuldige mensen. Een auto verandert op dat moment in een moordwapen. Je bent machteloos. Je kan perfect rijden en niet gedronken hebben, maar toch aangereden worden door iemand dronken. De gevolgen zijn heel groot. Je leven verandert volledig.”

De getuigenis van Viviane en de andere ouders kan je integraal lezen op nonbob.be.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!