Test Aankoop: “4 op de 10 mondmaskers voldoen niet aan normen. Sommige maskers hielden maar 65% van de speekseldruppeltjes tegen”

woensdag 24 juni 2020 - 17:50
Mondmaskers zijn in de winkel dan toch niet verplicht. Ze bestaan in alle vormen en kleuren, toch deugt bijna de helft van de mondmaskers niet. Test Aankoop is tot die conclusie gekomen na een test. 4 op 10 mondmaskers voldoen niet aan de kwaliteitsnormen, vertelt Simon November in ‘Spits met David’.

“4 op de 10 ‘communitymasks’ zoals dat heet, zijn niet echt goed. Communitymasks zijn stoffen maskers die industrieel of artisanaal gemaakt zijn. Maar eigenlijk zagen we de grootste problemen bij de chirurgische maskers, dat zijn de mondmaskers die bij de apotheek verkrijgbaar zijn. Daar voldeed maar 1 op 5 aan de norm.”

Filterefficiëntie en luchtweerstand

“Er zijn een aantal normen. Er is een specifieke norm voor chirurgische mondmaskers en er is een andere norm voor de wegwerpmaskers of community maskers. In die normen staan een aantal voorwaarden waaraan die mondmaskers moeten voldoen. Voor alle maskers werden filterefficiëntie en luchtweerstand getest. De filterefficiëntie is het percentage druppels van een bepaalde grootte dat wordt tegengehouden en de luchtweerstand bepaalt hoe comfortabel je door het masker kan ademen.”

“We hebben gezien dat er een aantal maskers zeer goed scoren, maar dat er ook een aantal op de markt zijn die totaal niet voldoen aan die normen. Je kan natuurlijk nooit alle speekseldruppeltjes tegenhouden, maar de bedoeling is wel dat chirurgische maskers 95% bacteriële filtratie hebben zoals dat dan heet. Die norm is lager voor de de stoffen maskers en voor wegwerpmaskers (= community maskers). Zij moeten minimum 70% filterefficiëntie halen.”

“Wat bleek? De chirurgische maskers scoorden slecht, de comfortmaskers die we in de supermarkt aantroffen waren wél vrij behoorlijk net als de stoffen maskers die in omloop zijn. Het is opvallend dat de mondmaskers van de overheid ook goed zijn. Zelfs na 25 wasbeurten bleken zij nog altijd conform.”

Een moeilijke en dure test

“We hebben alle testen laten doen in een erkend labo. Het was een omvangrijke en moeilijke test die ongeveer 8000€ per masker heeft gekost. We zijn er niet licht over gegaan. Er zijn dus maar weinig instanties die die test kunnen doen. Je hebt de juiste laboratoriumapparatuur nodig. Maar het was belangrijk om te zien of er een stijging van kwaliteit was. Als een consument een masker koopt, moet die ervan kunnen uitgaan dat het masker van een goede kwaliteit is. En eigenlijk zien we nu dat dat niet altijd het geval is.”

“Het is natuurlijk een steekproef die we hebben gedaan. Als we bij de apothekers langs gingen, kregen we heel vaak dezelfde merken aangeboden. Ook al was het maar een steekproef, het is wel representatief voor al wat er op de markt te vinden is. Weet dat een chirurgisch mondmasker 95% bacteriële filtratie moet hebben. Het moet heel veel speekseldruppeltjes tegenhouden. We hebben er bv. gevonden die er maar 65% tegen hielden. Dan moet je maar eens een ‘superverspreider’ tegenkomen, want zo zijn er blijkbaar, en dan heb je nog altijd de kans om ziek te worden.”

We hebben er gevonden die maar 65% druppeltjes tegen hielden. Dan moet je maar eens een ‘superverspreider’ tegenkomen en heb je nog altijd de kans om ziek te worden.

“Apothekers en supermarkten kunnen nooit zelf de mondmaskers controleren. Ze kopen ze zelf in en daar wringt het volgens ons. De fabrikanten moeten niet contesteren dat ze aan de normen voldoen, volgens ons is er ook geen of nauwelijks controle. Ze worden ook niet gesanctioneerd als ze niet voldoen aan de norm. Waarom heeft dat zin? Het heeft niet veel zin om een norm te hebben als ze niet wordt afgedwongen.”

“Het geeft aan dat er heel veel verschillende maskers zijn op de markt en dat de consument niet zeker kan zijn van de kwaliteit”, besluit Simon November van Test Aankoop.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!