Tinder in tijden van Corona: “Na 2 weken chatten, begin je best te videochatten. Anders krijg je een ideaalbeeld!”

woensdag 20 mei 2020 - 18:12
Getty Images
Zit jij op dating apps, zoals 'Tinder'? Is nieuwe contacten maken geen slecht idee? Toch blijft ‘Tinder’ enorm populair in deze coronatijden. Elisabeth Timmermans is een onderzoeker in de sociale wetenschappen aan de Erasmusuniversiteit van Rotterdam. Zij vertelt in 'Spits met David' welke oplossingen je als single hebt.

Tinder blijft inderdaad enorm populair. De datingapps laten weten dat in deze crisistijden meer en meer mensen zich aanmelden op de app, maar ook dat ze de app anders gebruiken. Blijkbaar gaan mensen langere conversaties aan met elkaar, wat niet gek is natuurlijk! Mensen kunnen nog steeds niet afspreken. Ik ben er vrij zeker van dat mensen wel nog steeds afspreken, maar het is af te raden uiteraard.”

Huidhonger

“Het is niet zo heel gek dat singles zich de vraag stellen over wat mag en niet. Zij voelen zich vergeten, want het zijn zij die alleen thuiszitten. Zij hebben weinig sociaal contact en lijden aan ‘huidhonger’. Singles gaan op zoek naar anderen die in een gelijkaardige situatie zitten, of ze voelen meer de nood om nu wel een partner te vinden. Dat verklaart waarom de datingapps nu veel populairder zijn.”

Als mensen actief blijven swipen, krijgen de apps hierdoor inkomsten. Voor hen is het dus superinteressant als je blijft swipen en niet afspreekt.

Onderzoeker in de sociale wetenschappen, Elisabeth Timmermans

"Please stay on the app!"

“Veel van de apps geven een melding met de boodschap: ‘Please, stay on the app!’. Dan kan je denken dat dit heel erg goed is om mensen aan te sporen dit te doen. Ik ben natuurlijk een kritische onderzoeker en vraag me af in welke mate dit vooral voordelen voor hen heeft. Je moet weten dat de datingapps zoals ‘Tinder’ hun geld halen uit het swipen. Als mensen actief blijven swipen, krijgen ze hierdoor inkomsten. Enerzijds door advertenties, anderzijds door data te verkopen, … Voor hen is het superinteressant als mensen blijven swipen en niet afspreken.

“Het is moeilijk om af te spreken. Als je iemand leuk hebt leren kennen en fijne chatgesprekken hebt gehad, kan je een volgende stap zetten. In dat geval zou ik opteren voor ‘de videodate’. Deze stap is heel belangrijk. Er is onderzoek dat aantoont dat wanneer je meer dan 2 weken chat met iemand zonder af te spreken, dat je een ideaalbeeld van die persoon gaat creëren in je hoofd. Via de videochat kan je dit tegengaan.

"We raden dus aan om binnen 2 weken te videochatten, zodat je niet teleurgesteld raakt. Lijkt die persoon op de foto? Klinkt die persoon zoals ik wil dat hij of zij klinkt? Met online daten kan je op heel veel verschillende dingen afknappen. Ben je van Antwerpen en je date heeft een Limburgs accent, dan kan dit ervoor zorgen dat je meteen afknapt. Probeer het videochatten!"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!