Tuinspecialiste Chrisje Van der Perre: "Het is nu tijd om je rozen te snoeien, maar ruim je tuin verder nog niet te veel op"

vrijdag 19 februari 2021 - 14:43
Dankzij de zachte winter is er al meer leven in de tuin dan normaal. Wil dat zeggen dat je zelf ook al vroeger aan de slag moet in je tuin? Tuinspecialiste Chrisje Van der Perre geeft enkele tips voor wie zijn groene vingers al voelt kriebelen.

"Wees gerust een beetje een luie tuinier"

"Door de zachte winter zien we sommige insecten al wat vroeger verschijnen. Als we nu toch nog vorst zouden krijgen, moeten we ervoor zorgen dat nuttige insecten nog een plaats om te schuilen hebben. Ruim je tuin nog niet te veel op. Laat de blaadjes en takken liggen, dan kunnen die nuttige insecten nog gaan schuilen voor een eventuele winterprik. Laat het mos trouwens ook gewoon staan in je gazon, het kan helemaal geen kwaad, en zo ziet je gazon er in de zomer misschien wel een beetje groen uit. Wees dus gerust een beetje een luie tuinier", legt Chrisje uit.

"Rozen zijn perfect voor de beginnende tuinier"

"Sommige dingen kan je nu al doen, of het nu nog gaat vriezen of niet. Rozen kan je nu al perfect snoeien, je kan er weinig mis mee doen. Het is nu eigenlijk het geschikte moment om ze te snoeien voor de sapstroom op gang komt. Neem de gemiddelde lengte van je roos en snoei ze gerust terug tot de helft ervan. Snoei ook de kleine, fijne twijgjes eruit, zodat de plant lucht en licht krijgt. Snoeien is eigenlijk groeien bij rozen! Hoe beter je snoeit, hoe makkelijker je bloemen komen. Rozen zijn eigenlijk perfect voor de beginnende tuinier, want zelfs al snoei je per ongeluk te veel, komt het daarna wel weer goed."

En er is nog meer snoeiwerk te doen in je tuin. "Als je een vlinderstruik hebt, is het ook het moment om die stevig in te snoeien. Die kan wel tegen een stootje. Die mag je echt tot een derde terug knippen."

Bron: Getty

"Pamper je planten niet te veel"

Zit als je snoeiwerk erop of is het buiten toch nog wat te fris? Dan kan je binnen in huis of in je serre al de handen uit de mouwen steken. "Begin al wat te dromen over het nieuwe tuinseizoen. Begin je tomaten of pepers voor te zaaien. Of zaai al wat korenbloemen in, die kan je later buitenzetten, ze kunnen best tegen wat koeler weer. Je moet je planten ook niet te veel pamperen. In ons klimaat moeten ze toch wel tegen wat wind en regen kunnen. Als je nieuwe planten koopt, laat ze dan zeker wat wennen aan de koude. Je mag ze zeker buiten wat afharden. Dat moet zelfs, anders krijgen ze een te grote shock eens ze echt buiten in de tuin staan. Tenzij je natuurlijk een tuin vol met exotische planten hebt, dat is een ander verhaal."

Meer tuintips vind je op het Instagram-kanaal van Chrisje.

Bekijk het gesprek

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!