Vaccinoloog Pierre Van Damme: "De helft van de besmettingen lijkt op het werk te gebeuren"

dinsdag 19 mei 2020 - 15:59
Getty Images
De Grote Coronastudie van de Universiteit Antwerpen leert ons deze week dat meer dan de helft van de besmettingen van het coronavirus op het werk lijkt te gebeuren. Zo'n 80.000 mensen hebben die vragenlijst ingevuld, waaronder ook 200 mensen die besmet waren geraakt met het virus. Professor en vaccinoloog Pierre Van Damme gaf tekst en uitleg bij 'Spits met David'.

Besmetting via de zorgsector

In de wekelijkse enquête van de Universiteit van Antwerpen denken meer dan de helft van de mensen dat ze besmet raakten met het coronavirus op het werk. Professor en vaccinoloog Pierre Van Damme vertelt: "Een kwart van de mensen denkt dat de infectiebron in huis te vinden is. Er is ook een sterk vermoeden of een bijna-zekerheid dat de besmetting via het werk is gegaan en dan heel specifiek via de zorgsector. Dat kan een woon-zorgcentrum zijn of een ziekenhuis of een huisartsenpraktijk waar een infectie kan opgelopen worden door onze gezondheidswerkers en dat moeten we absoluut vermijden met de juiste beschermingsmiddelen. De mensen die het vermoeden, hebben hun diagnose meestal gekregen van de huisarts, het triage-centrum of het ziekenhuis."

Binnen of buiten werken?

Sommige buitenlandse experts raden aan om buiten te werken omdat de kans op besmetting tussen 4 muren groter zou zijn. "De meeste experten vinden dat men perfect kan werken mits het respecteren van de 1,5 meter en als dat niet lukt, is een mondmasker aangewezen. Dat is zeker een manier om de infectie onder controle te houden. Wij verluchten ook geregeld de werkplekken. Dat is gezond verstand, maar om te stellen dat we alleen maar buiten mogen werken, is een stap te ver. Dat heeft geen enkele toegevoegde waarde.", aldus Pierre Van Damme.

"Het voordeel om buiten mensen te ontmoeten, is dat je met minder zaken in contact komt of aanraakt. Als je mensen thuis ontvangt, neemt men van alles vast en dan wordt het moeilijk om dat allemaal te controleren. Als je mensen thuis uitnodigt, laat hen eerst hun handen ontsmetten of wassen. Dan is er geen enkel risico."

Dikke druppels

Pierre Van Damme: "Wat vooral telt, is de concentratie van virussen. Die moeten groot genoeg zijn om een besmetting te kunnen veroorzaken en dan weten we dat dat gaat over dikke druppels, die van mens tot mens overgedragen wordt op korte afstand. Via niezen, hoesten, zingen en luidop lachen, ... én dat moeten we op korte afstand vermijden."

Kinderen zijn ook belangrijk

Op dinsdag is er telkens een nieuwe corona-enquête. Wat mogen we deze week verwachten? Pierre Van Damme: "We hebben speciale aandacht voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Zij krijgen een aparte vragenlijst. We nodigen hen uit om ook eens hun gedachten te laten zeggen. Wat vinden zij leuk of minder leuk? Gaan ze graag naar school? Hadden ze het moeilijk om thuis te blijven? De antwoorden van de kinderen kunnen belangrijk zijn voor het beleid."
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!