Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Vaccinoloog Pierre Van Damme: "Kinderen zijn niet de motor van de epidemie"

vr 27 mrt. - 4:30

De scholen zijn al even gesloten, en het ziet ernaar uit dat ze ook niet meteen op volle kracht gaan lopen. Volgens vaccinoloog Pierre Van Damme zitten we in een transitiefase van afwachten wat de maatregelen nu echt gaan geven op vlak van opnames in ziekenhuizen en helaas ook overlijdens, dan kunnen we verder evolueren.

Scholen

Volgens Pierre Van Damme is het te vroeg om te zeggen wanneer de scholen weer openen. Hij vertelt: “Het is wél het moment om een plan klaar te hebben. We moeten een aantal alternatieven op een rijtje zetten. Een optie is natuurlijk dat we de situatie niet wijzigen ten opzichte van nu. Dat betekent: scholen blijven open, maar de lessen zijn geschorst.”

 

Al is een alternatief misschien ook mogelijk, volgens Pierre Van Damme: “Ofwel zoeken we een manier om de scholen toch te openen op een flexibele manier. Misschien alleen het lager onderwijs? Maar toch zou ik één of twee weken afwachten om te kijken welke evolutie de maatregelen geeft.”

Kinderen en het coronavirus

We hebben meer wetenschappelijke gegevens nodig omtrent kinderen en het coronavirus, stelt Pierre Van Damme vast. “We weten dat kinderen het virus kunnen oplopen aan dezelfde risico’s als volwassenen. Toch zien we veel minder zieken en ziekenhuisopnames. Gelukkig maar! Een kind heeft niet dezelfde ziektelast als een volwassene, dat weten we al zeker.”

 

“Zijn de kinderen nu de motor van de epidemie?”, is de vraag volgens Pierre Van Damme. “Op basis van wat we momenteel zien is het antwoord duidelijk, neen. Eerder de jongvolwassenen en de volwassenen zijn de motor. De samenscholing van mensen op café, op een fuif, of op een trouw. Dat heeft een veel groter effect dan wat we tot nu toe zien bij kinderen.”

 

“Het is niet slim om kinderen samen te zetten, dan besmetten ze elkaar of anderen. Dat is de reden waarom de experten aanvankelijk, en een groot deel, nog altijd vinden dat de lessen geschorst moeten zijn. Als de scholen wél open zouden zijn, hebben kinderen best enkel contact met het gezin en met elkaar in de klas. Zo vormen we kleine groepen waar het virus in kan circuleren. Ook het contact met de leerkrachten op school is controleerbaar”, volgens Van Damme. “Dat is toch nog anders dan het contact dat een zorgkundige of gezondheidswerker heeft met patiënten.”

Studies en onderzoek

“We willen zo snel mogelijk een idee van een cijfer dat aantoont hoe veel kinderen het virus al hebben opgelopen”, vertelt de vaccinoloog. “We willen bloed beginnen verzamelen in verschillende leeftijdsgroepen. Op die manier verzamelen we om de zoveel weken bloed uit verschillende leeftijdsgroepen. Dan kan je gaan kijken in die leeftijdsgroepen hoe veel antistoffen er zijn opgebouwd. Zo kan je zien hoe veel mensen het virus hebben gehad en ondertussen antistoffen aangemaakt hebben. Die mensen zijn dan immuun. Uiteindelijk weet je dan hoe veel kinderen immuun zijn zonder ziek te zijn.”

 

Dit geeft al een idee. Er komen ook meer testen en we doen wat het buitenland gedaan heeft: Track en Trace. Als iemand positief is getest in een gezin, dan gaan we kijken naar al hun contactpersonen. Zijn zij positief of niet? Zo krijg je een beter idee hoe het is overgedragen en welke rol kinderen spelen”, besluit Pierre Van Damme.  

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet