de madammen
Veel te veel gegeten, maar toch nog zin in dessert. Hoe komt dat?
di 17 dec. - 1:36
Het is de aard van het Bourgondische beestje. Het zit in onze natuur om ervoor te zorgen dat onze gasten niets te kort komen. Integendeel, het allerlaatste wat we als gastheer of -vrouw willen, is dat onze genodigden met honger van tafel gaan. En vaak loopt het daardoor al mis bij het aperitief: vette ovenhapjes en porto zorgen ervoor dat er geen plaats meer is voor de soep, voorgerecht, hoofdgerecht en laat staan het dessert. Terwijl een aperitief net bedoeld is om je eetlust op te wekken. Normaal zal een licht alcoholische drank je eetlust stimuleren, een alcoholpercentage van 5 tot 8% volstaat ruimschoots. Porto valt daar niet onder en zal je hongergevoel eerder stillen dan opwekken. Meer advies voor je aperitief vind je hier.
Goesting zit in je hoofd
Na het hoofdgerecht zit je meestal zo vol dat je bij jezelf denkt 'ik eet nooit meer!'. Tot ze met het dessert afkomen. Dat komt omdat ons hoofd niet luistert naar onze maag, volgens dokter Devroey. Terwijl je al meer dan genoeg vetten en eiwitten binnen hebt, verwacht je hoofd immers dat er ook nog een flinke portie suiker zal volgen. Die verwachting verklaart je drang naar een dessertje, ook al voel je zelf ook wel aan dat je maag al genoeg te verwerken heeft. Dus: honger zit in de maag, goesting in de hersenen.
Tips om je maaltijd minder zwaar te maken
- Geef geen brood bij soep of voorgerecht
- Beperk het aantal aperitiefhapjes
- Kies eerder voor kwaliteit dan kwantiteit
- Beperk het tot 1 of 2 glaasjes bubbels (koolzuurgas zal de oprispingen enkel nog verergeren)
- Vermijd bindmiddelen in sauzen
- Vermijd ook te veel aardappelen, kroketten of puree (die veel calorieën en volume bijbrengen)