Wat doe ik met mijn tuin als ik op vakantie ga? Is het te laat om groenten te planten? En waarom groeit mijn gras niet? Angelo Dorny beantwoordt tuinvragen van Radio 2-luisteraars

maandag 7 juni 2021 - 12:00
De zon schijnt, dus iedereen is klaar om in de tuin aan de slag te gaan. Maar dat brengt ook heel wat vragen met zich mee. Gelukkig is er de Radio 2-tuinexpert Angelo Dorny die de vragen van luisteraars beantwoordt!

We gaan twee weken op vakantie en hebben net kruiden geplant. Hoe zorgen we ervoor dat die overleven?

Een vraag die Angelo Dorny wel vaker krijgt, zo blijkt. "En mijn antwoord is altijd hetzelfde: het allerbeste is een tuinoppas te regelen! Iemand die af en toe naar je tuin komt en regelmatig je bloemen en planten water geeft. Als je dat niet hebt, kun je de potten waar je kruiden of bloemen in hebt staan groeperen en in de schaduw zetten. Alles wat in volle zon staat, heeft immers extra veel water nodig. Je kan ook plantenschaaltjes onder je kruiden voorzien en daar veel water in doen. In het begin hebben je planten dan te veel water, maar ze gebruiken dat dan in de dagen dat je weg bent. Maar het allerbeste blijft die tuinoppas!"

Mijn notenboom verliest zijn noten door de sterke wind. Hoe komt het dat de boom die noten niet vasthoudt?

Marijke uit Lommel maakt zich zorgen om de gezondheid van haar notenboom, maar Angelo kan haar geruststellen. "Een notenboom is meestal heel groot en de takken zijn redelijk broos. Als de noten op de grond liggen na een onweer of sterke wind, is dat normaal en kun je daar niets aan doen. Soms wordt er ook gezegd dat bomen hun noten lossen als ze te weinig water hebben, dus dat kan ze ook eens checken."

Twee weken geleden heb ik gras gezaaid. Ik sproei het elke dag nat, maar het groeit niet.

Sven Stevens uit Bilzen heeft problemen met zijn gras. "Dat je het elke dag water geeft, is al heel goed. Gras heeft tijd nodig: soms komt het heel snel tevoorschijn, maar evengoed kan het even duren. Twee weken is niet vreemd. Wat het probleem zou kunnen zijn, is dat vogels de zaden opgepikt hebben, daar moet je altijd wel op letten. En een ander vaak voorkomend probleem is dat de zaadjes bedekt zijn geweest met aarde. Gras moet je oppervlakkig zaaien. Het moet in contact komen met grond, anders kan het geen wortels krijgen, maar het moet ook licht zien om te kunnen groeien. Leg er dus geen laagje aarde op."

Ik heb in mei geen groenten geplant. Is het nu te laat? En van wat krijg ik het snelste resultaat?

Remi Hemelrijk uit Ardooie wil nog aan de slag in zijn moestuin. Gelukkig kan dat nog! "Nee, je bent niet te laat! Begin juni kun je nog sla planten, of courgettes of pompoenen. Het is nu ook ideaal weer om bonen te planten, want die kiemen het best als het niet te nat is. Radijsjes kunnen in principe ook nog geplant worden, als je een plek vindt waar de zon niet te veel schijnt. En ook voor wortels, kolen en kruiden ben je nog op tijd. Experimenteren dus!"

Ik heb in mei mijn gazon niet gemaaid. Mag ik het nu nog met het grasmachine afrijden?

"Door een maand niet te maaien, staat je gras plots heel hoog. Je kunt met een zijs eerst de langste grashalmen verwijderen, maar eigenlijk moet dit ook te doen zijn met een grasmachine. Zet je machine wel op de hoogste maaistand. Je kunt het dan nog altijd korter maaien als je wil."

Mijn oleander krijgt terug groene blaadjes, maar er zijn ook veel rosse. Moet ik die verwijderen?

Reinhilde De Graaf uit Oud-Heverlee maakt zich zorgen over haar oleander, die erg afgezien heeft met het koude voorjaar. "Net als rozen heeft deze bloem door de combinatie van het koude en vochtige voorjaar de neiging om gele bladeren te krijgen. Als er frisse blaadjes aan komen, komt het zeker goed. De rosse zullen er gewoon afvallen en daar hoef je niets aan te doen."

Mijn clematis is uitgebloeid. Moet ik iets doen met de pluizige knoppen?

"De voorjaarsbloeiende clematis is nu uitgebloeid. Je moet niet te fel knippen, want die bloeien op meerjarig hout. Als je te veel knipt, heb je volgend jaar niets meer. Als het te wild wordt, kun je het een beetje insnoeien."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!