Zo maak je een mondmasker zonder te naaien

maandag 4 mei 2020 - 09:00
Geen naaimachine is huis? En niet zo handig met naald en draad? Dan zijn deze mondmaskers iets voor jou!

Voor we beginnen

Deze mondmaskers zijn niet officieel goedgekeurd door de FOD Volksgezondheid of virologen. De patronen en werkwijze die je op deze site (en in het artikel hieronder) terugvindt, zijn dat wel. Idealiter maak je één van deze mondmaskers. Oftewel met een naaimachine, oftewel door ze met naald en draad handmatig te naaien. De mondmaskers die we hieronder tonen zullen ongeveer hetzelfde werken, maar zijn bijvoorbeeld minder stevig of duurzaam. Maar iets is beter dan niets! Ben je niet zo handig? Of heb je de juiste benodigdheden niet in huis? Dan komen deze tips misschien toch nog van pas!

Optie 1

Dit heb je nodig

  • Stof: grote zakdoek, theedoek, kussensloop, ... Idealiter uit katoen.
  • (haar)elastiekjes

Aan de slag!

Bron: Do it on a dime

Vouw het stof een aantal keer dubbel. De uiteindelijke breedte moet je mond en neus kunnen bedekken. Doe er twee elastieken rond. Steek het ene uiteinde in het andere. Let er opnieuw op dat de uiteindelijke lengte je mond én neus bedekt. Klaar is Kees!

Optie 2

Dit heb je nodig

  • Oud T-shirt, idealiter katoen.
  • Schaar

Aan de slag!

Knip een mouwtje af. Knip ook de onderkant van het T-shirt af (ongeveer 2 à 3 cm breed). Knip open zodat je één lang lint krijgt. Hang het lint rond je nek. Rijg de mouw op het lint. Dit wordt je masker. Knoop het ander uiteinde vast aan de achterkant van je hoofd. Simpel als 1-2-3!

Optie 3

Dit heb je nodig

  • Oude, grote sok. Idealiter katoen, enkelsokken werken het beste.
  • Schaar

Aan de slag

Bron: Yo Menita

Knip de tenen van de sok, die heb je niet nodig. Knip het overgebleven stuk sok open, maar niet aan de kant van de hiel! Maak in elk uiteinde een snee. Hiermee bevestig je het masker achter je oren.

Tip

Je kan gemakkelijk een extra filter toevoegen aan al deze maskers. Niet vergeten!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!