
de inspecteur
60 procent van de mensen krijgt een vereenvoudigde belastingaangifte: "Verantwoordelijkheid van de belastingbetaler om te controleren of alles klopt"
wo 3 jun. - 5:50

Er zijn dit jaar niet veel veranderingen te merken op de belastingaangifte. Er is namelijk geen regering die belastingposten kan schrappen of toevoegen.
De twee opvallendste nieuwigheden zijn een belastingvermindering voor wie een rechtsbijstandverzekering heeft (al zijn daar wel voorwaarden aan verbonden) en een belastingvermindering op het vrij aanvullend pensioen voor werknemers.
18 codes minder
De belastingaangifte is iets minder uitgebreid dan de voorbije jaren. Er zijn dit jaar 18 codes minder. Dat is positief maar als je weet dat er op de aangifte voor het Vlaamse Gewest nog altijd 811 codes overblijven, is dat een magere troost.
De enorme hoeveelheid codes is al jaren een doorn in het oog van belastingspecialisten. Federaal minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) begrijpt de kritiek maar wijst er tegelijkertijd ook op dat de meerderheid van die codes voor een minderheid van de mensen belangrijk zijn. "Er zijn inderdaad veel vakjes waar je iets kan invullen maar de overgrote meerderheid van de mensen gebruikt minder dan 20 codes.'
60 procent heeft vereenvoudigde aangifte
Het is al lang verleden tijd dat elke burger van A tot Z z'n belastingaangifte moet invullen. Er worden al jaren vooraf ingevulde aangiftes verzonden. Dat aantal stijgt ook elk jaar. "Dit jaar versturen we er 730.000 meer dan vorig jaar. Dat is goed voor 3,9 miljoen aangiftes."
Zo'n vooraf ingevulde aangifte lijkt een groot gemak. De overheid heeft immers alle fiscale informatie die ze van jou als burger heeft op voorhand ingevuld. Maar het is niet omdat die informatie er staat dat de aangifte ook klopt.
Minister De Croo benadrukt hoe belangrijk het is dat je die vooraf ingevulde aangifte controleert en eventueel wijzigt. "We proberen als overheid het invullen van de belastingaangifte zo gemakkelijk mogelijk te maken. Maar we kunnen alleen maar de gegevens invullen waar we weet van hebben. Als er voor jou op fiscaal vlak dingen veranderen, moet je dat nog zelf aanpassen."
Een vooraf ingevulde aangifte is zoals een factuur. Die lees je toch ook eerst vooraleer je ze betaalt?
Michel Maus, professor fiscaal recht aan de VUB, heeft kritiek op die vooraf ingevulde aangiftes. "Het is gemakkelijk om als overheid te zeggen dat de burger de vooraf ingevulde aangifte nog zelf moet controleren. Die aangiftes zijn veel te ingewikkeld geworden om dat goed te kunnen doen. Hoe kan je nu controleren dat het klopt als je de inhoud niet begrijpt?"
Maus pleit er al jaren voor dat de overheid minder vooraf ingevulde aangiftes zou versturen. "Ik vind dat de overheid ons alleen zo'n aangifte mag versturen als ze er 100 procent zeker van is dat je fiscale situatie het afgelopen jaar niet is veranderd. Nu legt de overheid te veel verantwoordelijkheid bij ons als burger."
Je moet wel eerst de kaart kunnen lezen om je weg te kunnen vinden
Volgens Maus loopt één op de twee burgers zelfs geld mis omdat er een fout staat op de vooraf ingevulde aangifte.
Minister De Croo spreekt dat cijfer met klem tegen. "We hebben de voorbije jaren gezien dat er slechts bij 10 procent van de vooraf ingevulde aangiftes wijzigingen worden aangebracht. Het gaat dan over aftrekposten waar wij als overheid niet altijd een zicht op hebben zoals de belastingaftrek voor kinderopvang.'
De Inspecteur merkt op dat er misschien veel mensen zijn die het voorstel zomaar goedkeuren zonder te beseffen dat ze misschien geld mislopen. Volgens De Croo is ook dat niet het geval. "De ambtenaren van de FOD financiën zien elk jaar veel mensen die met hun vereenvoudigde aangifte langskomen tijdens de speciale zitdagen. Ze willen geholpen worden om die aangifte te controleren en waar nodig aan te vullen. We merken dat die aangiftes in de overgrote meerderheid van de gevallen niet meer aangepast moeten worden omdat ze volledig juist zijn ingevuld."

Deadline op 30 juni en 16 juli
Als je een papieren belastingaangifte invult, heb je tot en met dinsdag 30 juni de tijd om die in te vullen en in te dienen.
Als je je aangifte online doet via taxonweb heb je tijd tot en met donderdag 16 juli.
Je ziet tegenwoordig trouwens meteen of je geld terugkrijgt dan wel of je nog geld zal moeten bijbetalen. Dat kan je zien via myminfin.be, dat is het portaal waarop je al je fiscale informatie kan raadplegen.
Op myminfin.be zie je trouwens ook redelijk snel wanneer je dat geld zal terugkrijgen. Je ziet het niet direct na de aangifte maar wel enkele weken later. Het is in elk geval niet zo dat je op die informatie moet wachten totdat er maanden later een brief van de FOD financiën in je bus valt.
Hoe zit het met de coronamaatregelen?
De Inspecteur krijgt veel vragen van mensen die niet goed weten hoe ze hun aangifte moeten invullen nu ze minder of anders werken omwille van de coronacrisis.
Minister Decroo stelt die mensen snel gerust. "De aangifte van dit jaar gaat over het inkomstenjaar 2019. Dus alle inkomsten die je had tijdens het afgelopen jaar. Vorig jaar was er nog geen corona en dus moet je je daar voor de aangifte van dit jaar nog niks van aantrekken."
Hoe zit het met de woonbonus?
De Vlaamse woonbonus werd op 31 december 2019 afgeschaft. Mensen die voor die datum een huis kochten en de akte bij de notaris ondertekenden kunnen er nog gebruik van maken. Al wie na die datum een huis kocht, kan er geen aanspraak meer op maken.
Maar het is niet omdat de woonbonus begin dit jaar werd afgeschaft dat het bijhorende belastingvoordeel wegvalt. Mensen die voorbije jaren gebruik maakten van de woonbonus, hebben nog altijd recht op dat belastingvoordeel.
Waar blijft de fiscale fiche voor gepensioneerden?
De Inspecteur krijgt een pak vragen van gepensioneerden. Die zijn ongerust omdat ze hun fiscale fiche nog niet hebben ontvangen.
Volgens minister Decroo is er geen reden tot ongerustheid. "Die fiches worden dit jaar niet verstuurd. Het belangrijkste is dat het geld op het einde van de maand op je rekening staat. Het bedrag dat je op je aangifte moet inbrengen, staat altijd vermeld op de vooraf ingevulde aangifte omdat dat niet verandert."
Als je graag een fiscale fiche ontvangt, dan kan je die altijd telefonisch opvragen bij de rijksdienst voor pensioenen. Er is een call center dat je kan bereiken op het nummer 1765.