Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Boodschappenlijstje van 8 mei: bloemkool, pioenen, geep en nectarines

vr 8 mei - 5:00

De Inspecteur deelt elke vrijdag zijn boodschappenlijstje. Daarin vind je allerlei producten die nu volop voorradig en voordelig zijn in de supermarkt of bij de buurtwinkel. Want een gewaarschuwd consument is er twee waard!
© Getty Images

Bloemen: pioenen

In mei zijn de eerste pioenen verkrijgbaar. Ze staan symbool voor overvloed, liefde, geluk en gezondheid. Daarom is het de ideale bloem om Moederdag te vieren! Er bestaan enkel- en dubbelbloemige pioenrozen. Enkelbloemige hebben één laag bloemblaadjes, dubbelbloemige hebben er meerdere. Die tweede zullen ook iets zoeter ruiken. Je vindt ze in alle tinten roze, wit, donker- en zachtgeel. Aanvankelijk lijken het hele kleine bloemknoppen, maar ze bloeien open tot bloemen van 15 cm doorsnede.

Pioenen zijn opvallende bloemen en komen dus perfect tot z’n recht in een boeket zonder andere bloemen. Maar je kan ze ook perfect combineren in een speels veldboeket. Let er bij aankoop op dat de bloemknoppen zacht zijn en al kleur hebben. Anders zijn ze té rauw gesneden en zullen ze niet mooi openbloeien. Komt de knop toch moeilijk open? Dat moet je ‘m bevochtigen. Dat lost het lijmlaagje op dat de bloem tegen weersomstandigheden beschermd. Zo kan hij toch mooi bloeien!

Zondag: Moederdag!

Laten we op zondag niet onze bloemisten en tuincentra overrompelen. Check op voorhand of bestellingen per telefoon, site of sociale media mogelijk zijn. Zo moet jij minder lang wachten in de winkel én kan jouw bloemist een betere inschatting maken van hoeveel hij of zij moet inkopen voor Moederdag. Misschien is een levering aan huis zelfs mogelijk!

Groente: bloemkool en boontjes

Bij kolen denk je misschien spontaan aan de herfst en heerlijk, gezellig stamppotten. Maar de ene kool is de andere niet! Begin mei betekent de start van vroege bloemkolen uit volle grond. Bloemkool is één van de populairste koolsoorten van ons land. Ze zitten vol smaak en hebben een korte gaartijd omdat het een jonge, lentegroente is. Je kan bloemkool perfect omtoveren tot een rijst of couscous alternatief door ze fijn te hakken met een staafmixer of keukenrobot. Het seizoen voor Chinese kool staat ook voor de deur.

Ook het seizoen van de boontjes is volop aan de gang. Boterbonen, snijbonen, … Noem maar op! Ze kunnen soms nog wat aan de dure kant zijn, maar de prinsessenbonen zijn zeker een budgetvriendelijke keuze. De ideale vleesvervanger!

Fruit: aardbeien en nectarines

Wie wil scoren op Moederdag, gaat best voor Belgische aardbeien. Het seizoen is helemaal los gebarsten. Ze zijn volop voorradig en goed qua prijs. Met hun prachtige rode kleur en zoete smaak zeker een schot in de roos. Haal ze op tijd uit de frigo vóór je ze opeet, dat komt de smaak alleen maar ten goede!

De prijs en kwaliteit van nectarines uit Spanje zit ook goed. Zowel voor de gele als de witte. De witte zijn meestal iets sappiger, de gele hebben iets meer smaak. Boordevol vitamines en dus altijd een goede keuze!

Vis: geep en lamsoor

De geep is een gestroomlijnde, snelle zwemmer die in deze tijd van het jaar paait in de Noordzee. Die mag enkel daar en tijdens de maand mei gevangen worden. Hij wordt ook wel meivis of groengraat genoemd. Die laatste naam heeft hij te danken aan zijn fluorescerende blauw groene graten. Je kan ‘m niet graatloos fileren, maar na het bakken zie je de graten dus wel gemakkelijk zitten. Het is een mager, budgetvriendelijk visje dat altijd per vis, schoongemaakt en in stukken gesneden, aangeboden wordt.

Lamsoor is ook terug verkrijgbaar vanaf mei. Dat is een zilte zeegroente met een groen à grijzig spits blad. De grijze kleur zegt niets over de versheid, maar wel over het overtollige zout dat de plant afscheidt. Een stevig blaadje betekent een vers blaadje, het mag niet slap zijn. Je kan lamsoor perfect één à twee dagen bewaren in de groentelade van je koelkast. Je kan het koud eten in een salade of kort even blancheren. Dankzij zijn zilte smaak is het een perfect bijgerecht voor vis.

Vis in de diepvries?

De visprijzen staan dankzij de coronacrisis zeer laag. Al kan dat altijd heel snel veranderen! Maar in plaats van je diepvries nu vol vis te steken, maak je beter gebruik van de situatie om eens een vis, die anders misschien wat duur is, te proberen. Want verse vis is en blijft het lekkerst!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet