Coronavirus: wat met een bezoek aan een subtropisch zwembad? En is cashgeld besmettelijk?

vrijdag 6 maart 2020 - 09:57
Viroloog Marc Van Ranst beantwoordde enkele prangende vragen over het coronavirus in De Inspecteur.

Is een bezoek aan een subtropisch zwembad nog veilig?

"Er is geen verschil tussen een subtropisch zwembad en een café qua risico. We moeten gewoon veel zieke, hoestende mensen vermijden in kleine, afgesloten ruimtes. Het warm water of de warme lucht van een zwembad zorgt niet voor een groter risico. Integendeel: het virus houdt daar niet van. Gewoon je gezond verstand gebruiken dus!"

Kan het virus op cash geld zitten?

"Het virus kan enkele seconden of minuten op geld achterblijven. Betaal je met een bankkaart, dan heb je dat probleem natuurlijk niet. Maar de kans dat je daardoor besmet geraakt is heel klein. Een goede handhygiëne is altijd belangrijk, niet alleen in tijden van corona. Ik hoop dat beenhouwers, bakkers, ... daar altijd wat extra aandacht aan besteden, niet alleen nu! "

Mag ik nog op reis vertrekken naar Noord-Italië?

Er is op dit moment een negatief reisadvies voor Noord-Italië. "In principe mag je dus gewoon op vakantie gaan in de rest van Italië en Europa. Ik begrijp dat mensen dingen hebben geboekt. Maar als je ziet hoe sterk het aantal besmettingen in ons land gestegen is na de Krokusvakantie, dan moet je toegeven dat reizigers het virus verder verspreiden."

Waar vind ik de meest recente reisadviezen?

Informatie over reisadvies kan je vinden op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Deze informatie wordt constant bijgewerktFederaal minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Nathalie Muylle raadt reizigers ook aan om niet alleen de website van de Belgische overheid in de gaten te houden. "Er zijn ook heel wat aanbevelingen van de plaatselijke autoriteiten. Kijk vóór je vertrek dus zeker of er maatregelen worden genomen voor jouw bestemming."

Muylle heeft ook een website gelanceerd voor iedereen die vragen heeft over reizen en corona. Je kan die website hier vinden. De minister benadrukt dat ook deze informatie permanent wordt bijgewerkt. Ook ondernemers kunnen er met vragen terecht.

Hoe zit 't met vakantie in eigen land? Zijn hotelbedden veilig?

"De lakens op hotel worden waarschijnlijk vaker gewisseld dan bij jou thuis. Daar moet je je dus zeker geen zorgen over maken. Opnieuw gewoon je gezond verstand gebruiken!"

Meer vragen en antwoorden? Hierzo!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!