Durf van energieleverancier te veranderen. Zo kan je besparen en misschien ook vergroenen

dinsdag 24 december 2019 - 07:08
Ruim 1 op de 5 Vlaamse gezinnen is in 2019 van energieleverancier veranderd. Dat is een absoluut record. Mensen willen overstappen naar een andere energieleverancier, als ze denken dat ze zowat 140 euro per jaar kunnen besparen. Maar ook andere overwegingen spelen een rol, zo blijkt uit onderzoek van de VREG, de Vlaamse energieregulator.

We veranderen meer dan ooit van leverancier

De stroom- en gasfactuur houdt de Vlaming bezig. Dat blijkt uit een enquête die de VREG liet uitvoeren bij ruim 1.000 gezinnen. Tijdens de eerste negen maanden van 2019 wisselde 20,50 procent van de gezinnen in Vlaanderen van elektriciteitsleverancier en 22,59 procent van aardgasleverancier. 

Dat is een goede zaak, zegt Dirk Van Evercooren van de VREG. “Positief is ook dat de groep die nog nooit van energieleverancier veranderd is, kleiner wordt. Want mensen die niet van energieleverancier veranderen, laten kansen liggen, want ze kunnen geld besparen.”

500 euro per jaar besparen

Hoeveel kunnen gezinnen besparen op hun gas- en elektriciteitsfacturen? Bijna 500 euro per jaar, zo blijkt uit berekeningen van de VREG. Bij gezinnen die nog oude energiecontracten hebben, kan dat zelfs oplopen tot 600 euro. Dat bleek begin november nog uit cijfers van de CREG, de federale energiewaakhond.

De gemiddelde besparing waarvoor mensen overstappen van de ene naar de andere leverancier is 140 euro op gas en elektriciteit. “Als je kijkt naar het zogenoemde besparingspotentieel - het verschil tussen het gemiddelde en het goedkoopste energiecontract - dan is dat een heel haalbare kaart”, zegt Dirk Van Evercooren.

Goedkoper en groener

De prijs blijft de belangrijkste beweegreden om over te stappen naar een andere energieleverancier. Maar voor elektriciteit is groene stroom ook een heel belangrijke factor. Uit het onderzoek van de VREG blijkt dat 50 procent van de gezinnen van stroomleverancier verandert omdat die groene stroom levert. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van het onderzoek van 2018.

Op dit moment heeft 42 procent van de Vlamingen een contract voor groene stroom.

Hoe groen is groene stroom?

De VREG merkt dat er meer vraag is naar groene stroom. Tegelijkertijd stijgt ook het aantal mensen dat vraagtekens heeft bij de “groene stroom” die de energieleveranciers aanbieden. Volgens Dirk Van Evercooren van de VREG is dat wantrouwen ongegrond.

De VREG kijkt er streng op toe dat de elektriciteitsleveranciers ook daadwerkelijk groene stroom leveren. 

Dirk Van Evercooren, woordvoerder VREG

“De reden dat het vertrouwen in groene stroom afneemt is mogelijk dat er in de media of in bepaalde organisaties stellingen worden ingenomen die de klant in verwarring brengen, waardoor ze verkeerdelijk kunnen concluderen dat het systeem niet betrouwbaar is. “Maar wie een groen contract heeft, kan er echt wel op rekenen dat de stroom effectief uit hernieuwbare energiebronnen komt”, zegt Van Evercooren. 

Websites en reclame

Uit de enquête van de VREG blijkt dat 90 procent van de gezinnen voor elektriciteit en aardgas bij dezelfde energieleverancier zitten. Ze denken dat dat goedkoper is, maar dat is niet altijd zo. Vergelijken is dus de boodschap. 

En dat doen de meesten online. Van de gezinnen die dit jaar zijn overgestapt naar een nieuwe energieleverancier heeft bijna een derde (31 procent) een vergelijkingswebsite gebruikt om het aanbod van de verschillende leveranciers tegen het licht te houden. 

Ruim een kwart (27 procent) ging in op een aanbod dat hen gedaan werd door een leverancier via een verkoper aan de telefoon of aan de deur. En een klein vijfde (17 procent) is overgestapt op aanraden van iemand anders.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!