Een laadpaal of een warmtepomp in je nieuwbouw, vraag je elektriciteitsaansluiting goed op tijd aan!

woensdag 13 november 2019 - 08:15
Nele verhuist binnenkort naar een nieuwbouwwoning. Ze doet ruim op tijd een aanvraag bij netwerkbeheerder Fluvius om de elektriciteit aan te sluiten op het net, maar toch lukt dat niet vóór de verhuis. Daardoor zou ze, samen met haar man en haar zoontje van 1 jaar, twee weken letterlijk in de kou zitten. Nochtans belooft Fluvius om een aansluiting binnen de 15 werkdagen te doen. Dé boosdoener: de laadpaal voor haar elektrische wagen.

"Een standaardaansluiting gebeurt binnen de 15 werkdagen," zegt Björn Verdoodt van Fluvius, "dat is een regel waar wij ons aan moeten houden. Maar de aansluiting die Nele vraagt, is niet standaard." Nele heeft in haar nieuwbouw een warmtepomp laten installeren, er liggen zonnepanelen op haar dak én er komt ook een laadpaal voor haar elektrische wagen. En dat betekent dat er een zwaardere aansluiting moet komen. "Daarvoor moet er een technische voorstudie gebeuren," zegt Verdoodt, "om te kijken of het net in de buurt van het huis voldoende sterk is." En dat vergt extra tijd.  

Fluvius maakt werk van een betere communicatie

Als je dus een zwaardere elektriciteitsaansluiting wil, dan geldt die 15 werkdagen niet. Maar dat wordt nergens gecommuniceerd. "We moeten toegeven dat dat niet duidelijk is," zegt Verdoodt, "de communicatie kan beter." Fluvius verwacht bovendien dat er meer en meer dergelijke vragen zullen binnenkomen, gezien meer en meer mensen een elektrische wagen kopen, en waarschijnlijk ook een aanvraag zullen doen voor een laadpaal bij hen thuis.

Onze communicatie kan beter. Dat geven we toe. We trekken lessen uit dit verhaal

Björn Verdoodt, Fluvius

Fluvius trekt lessen uit het verhaal van Nele. "We zijn begonnen met een nieuw webportaal en zullen daarmee rekening houden. Mensen die een zwaardere aansluiting vragen, zullen we duidelijker informeren over de wachttijd." Het zal wel nog maanden duren vooraleer het nieuwe webportaal er zal zijn. 

"Maar doe je aansluiting sowieso zo snel mogelijk, zeker als je zonnepanelen of een warmtepomp hebt. Pols zeker bij ons wat de verwachtingen zijn voor je aansluiting." 

Intussen heeft Nele geluk: er is een gaatje in de agenda van Fluvius vrijgekomen, en de technici kunnen toch nog op tijd de aansluiting bij Nele gaan doen. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!