Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Een online-apotheek die je persoonlijk kent? Viata beweert dat het kan

wo 27 mei - 8:38

De online-apotheek Viata grijpt de coronacrisis aan om veel reclame te maken. Daarover krijgt De Inspecteur veel vragen. Wie zijn ze juist? En is het betrouwbaar? Een online apotheek die reclame maakt, dat wekt blijkbaar wantrouwen.
© Getty Images

Commerciële en anonieme aanpak

Lieven Swaenepoel van de apothekersbond legt uit: “Om te beginnen moeten we toch bevestigen dat Viata een online platform is van een in België vergunde online apotheek. Het is een legitieme website en geen buitenlandse piraatwebsite. Al is reclame maken op de radio met een commerciële aanpak toch een deontologische kwestie waar de orde der apothekers moet op toe zien. Ik kan je bevestigen dat Viata in het verleden ook gesanctioneerd is voor hun commerciële aanpak.”

“Wat betreft de visie van APB, de Algemene Pharmaceutische Bond: Zo'n online initiatief doorbreekt wel de lokale samenwerking tussen huisapotheker en de huisarts, thuisverpleegkundigen, het vaste zorgteam van de patiënt, ... We vinden het een nogal anonieme en afstandelijke aanpak die gericht is op volume en omzet creëren, veel meer dan kwalitatieve zorg op maat.”

Als je de bestelling plaatst, vragen we altijd informatie aan de patiënt die we nodig hebben om het juiste advies te geven. Het enige verschil is dat we u niet kunnen zien.

— Annelies Van der Linden

Informatie en Chatfunctie

Viata hangt vast aan een vergunde apotheek, maar tegelijkertijd zijn er een aantal bedenkingen. Annelies Van der Linden is één van de apothekers van Viata. Je komt dus bij haar terecht als je via de website advies vraag: “Als iemand advies vraagt, vragen we altijd informatie aan de patiënt die we nodig hebben om het juiste advies te geven. We stellen vragen als: Welke leeftijd heeft u? Heeft u gezondheidsproblemen? Hoe veel weegt u? Beweegt u voldoende? We gaan altijd eerst informatie vragen voor we advies geven net zoals in een fysieke apotheek.”

“Het enige verschil is dat we u niet kunnen zien. Er is ook een chatfunctie waar we u wel kunnen zien. Als u liever heeft dat de ervaring zo veel mogelijk lijkt op een apotheekervaring kan u gewoon via de chatfunctie onze assistente of mezelf zien. Dat gebeurt nu wel vaker tijdens de coronacrisis.”

Geen drogist

Annelies Van der Linden: “Wij zitten voor een stuk in dat vaste zorgteam. In die zin dat wij ook contact opnemen met de huisarts indien er onduidelijkheden zijn.”

“We verkopen ook enkel voedingssupplementen en geneesmiddelen die zonder voorschrift verkocht kunnen worden. Opgelet! Het is geen drogist.  Bij een drogist krijg je niet dezelfde informatie als diegene die wij geven. Wij hebben dezelfde opleiding farmacie vervolledigd als de apothekers in een fysieke apotheek. Wij geven wel degelijk het advies dat je in een gewone apotheek krijgt. Een dafalgan kan je zonder voorschrift krijgen, maar daar hoort ook het correcte advies bij. Een dafalgan is geen snoepje.”

Reclame

“We maken reclame via nationale radio. Wij willen mensen bereiken die momenteel niet bij hun apotheker geraken, zodat zij ook hun geneesmiddelen en voedingssupplementen krijgen. Commercieel is niet ons primair punt. Ons centraal punt is het advies dat we geven en onze patiënten. Er moet juist advies gegeven worden. Dat is heel belangrijk én dat doen we ook”, besluit Annelies Van der Linden.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet