Het exclusief nachttarief wordt afgebouwd: slecht nieuws voor mensen met accumulatieverwarming

vrijdag 25 juni 2021 - 10:33
Sinds begin 2021 wordt het exclusief nachttarief afgebouwd. Dat is een speciaal tarief voor mensen die hun huis verwarmen met accumulatieverwarming. Kachels die ’s nachts opladen met elektriciteit om dan overdag warmte af te geven. Kristof De Paepe van mijnenergie.be legt bij De Inspecteur (Radio 2) uit wat er voor hen verandert: “Er zijn nog veel onduidelijkheden.”

Wat als je accumulatieverwarming hebt? 

Luisteraars Georges Goossens en Martine Vanhole hebben exclusief nachttarief. Zij voelen zich bedrogen: “In 1996 hebben wij accumulatieverwarming geïnstalleerd. Dat werd toen door de overheid gepromoot als goedkope en zuinige energiebron. Maar nu worden we beboet”  

De nieuwe regeling is inderdaad erg vervelend voor mensen met accumulatieverwarming, zegt De Paepe: “Ooit werd het aangeraden, maar nu gebeurt het tegenovergestelde. Men raadt die mensen zelfs aan om over te stappen op een andere manier van verwarmen.” 

Ooit werd accumulatieverwarming aangeraden, maar nu gebeurt het tegenovergestelde. Men raadt die mensen zelfs aan om over te stappen.

Kristof De Paepe van mijnenergie.be

Nu hebben Georges en Martine acht jaar om na te denken wat ze moeten doen. “Het exclusief nachttarief wordt afgebouwd over een periode van acht jaar. Dan krijgen ze ook het capaciteitstarief”, legt De Paepe uit.  

Het prijskaartje 

Welke invloed het verdwijnen van het nachttarief precies zal hebben op de portemonnee van mensen met exclusief nachttarief, is nog niet duidelijk: “Er zouden berekeningen komen over hoeveel meer dit zou kosten, maar die berekeningen hebben we nog niet gehad.” 

Toch is er nu al een prijsverandering. “Vorig jaar is er al een meerprijs geweest van 113 euro, en er blijft nu nog een voordeel van 120 euro over ten opzichte van een gewoon nachttarief. Dat voordeel zal ook wegvallen”, legt De Paepe uit. 

Er zouden berekeningen komen over hoeveel meer dit zou kosten, maar die berekeningen hebben we nog niet gehad

Kristof De Paepe van mijnenergie.be

Compensatie? 

Zullen deze mensen gecompenseerd worden? “De Vlaamse Overheid zou een compensatie voorzien voor mensen die hun installatie vervangen of investeren in isolatie. Zo zouden ze premies krijgen voor bijvoorbeeld isolatie of een warmtepomp. Maar ook daar is nog veel onduidelijkheid over”, aldus De Paepe. 

Mensen met exclusief nachttarief kunnen op de website van de Vlaamse Overheid extra info vinden, maar volgens De Paepe is het afwachten totdat beleidsmakers met concrete informatie op de proppen komen. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!