Het salon van Veerle is statisch geladen: "Als ik mijn hond aai, krijgt hij een schokje"

dinsdag 14 januari 2020 - 08:00
Foto: Getty
Een jaar geleden koopt Veerle een nieuw salon. Ze merkt al snel dat het nieuwe salon een vervelende eigenschap heeft. Telkens als Veerle gaat zitten of opstaat, krijgt ze een kleine elektrische schok. En wat erger is: ze geeft die statische elektriciteit door aan haar hondje als ze het dier wil aaien. "Hij trekt zich nu zelfs terug als hij mijn hand ziet", vertelt Veerle. De Inspecteur zoekt mee naar een oplossing.

'Niemand heeft een oplossing"

Veerle heeft naar eigen zeggen alles al geprobeerd om de statische elektriciteit weg te krijgen. Ze heeft de zetels met ijsblokjes ingewreven, geprobeerd om met een borstel elektriciteit op te wekken in de hoop dat die nadien weg zou zijn en ze heeft zelfs haar salon verplaatst. Niks lijkt te helpen en ook haar familie en vrienden weten geen raad met haar probleem. Ze zoekt op het internet naar andere oplossingen maar ook dat helpt niet. Ten einde raad neemt ze contact op met De Inspecteur. 

Het tribo-elektrisch effect

Lieva Van Langenhove, professor textielkunde aan de Universiteit van Gent, schrikt niet van het fenomeen. "Statische elektriciteit ontstaat bij het in contact brengen en scheiden van twee verschillend geladen materialen. Als het ene materiaal positief geladen is en het andere negatief, kan je problemen krijgen. De ontlading die ontstaat als de materialen met elkaar in contact komen of van elkaar gescheiden worden, kan een vonk of schok veroorzaken."

Toch zal je niet altijd een schok krijgen als je twee verschillende materialen met elkaar in contact brengt. "Alle materialen laden op maar niet even sterk", zegt Van Langenhove. "Hoe sterk materialen opladen, wordt afgeleid uit de tribo-elektrische reeks. Hoe verder de materialen uit elkaar staan in die reeks, hoe sterker ze elkaar opladen." 

Van Langenhove haalt de reeks erbij om het probleem van Veerle te verklaren. "Aan de ene kant van de reeks staan wol, katoen en haar. Aan de andere kant zie je de materialen die in de zetel voorkomen. De materialen die met elkaar in contact komen, liggen ver uit elkaar. En dat is meteen de verklaring waarom het knettert als Veerle in contact komt met de zetels."

Tips om elektrische schokjes te vermijden:

  • Leg een doek in de zetel die minder sterk oplaadt met het materiaal waaruit de zetel bestaat. 
  • Er bestaan anti-statische matten. Sommige mensen leggen zo'n mat onder het meubel dat statische elektriciteit genereert. 
  • Je kan je salon aarden met een koperen draad. Verbind dat draadje met de grond en je geleidt de statische elektriciteit direct naar de grond.
  • Draag schoenen of pantoffels met een lederen zool. Rubberen zolen geleiden de statische elektriciteit beter wat de kans op schokjes verhoogt. 
  • Zorg voor voldoende luchtvochtigheid in huis. Dat kan je doen door geregeld een raam open te zetten en door extra planten in de kamer te zetten.
  • Haal desnoods een luchtbevochtiger in huis. Hoe hoger de vochtigheid, hoe minder de materialen opladen. Maar kies dan wel een goed toestel dat geen geur afgeeft. 

Wist je dat...

Er geleidende vezels in de stof van vliegtuigzetels wordt geweven? Dat komt omdat de lucht vliegtuigen bijzonder droog is. Het gaat dan over de stoffen die gebruikt worden voor de stoelen en de tapijten. Op die manier zullen de ladingen die zich vormen zich niet ophopen en geven ze bij contact met andere materialen geen elektrische ontlading of schok. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!