Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Hoe koop je een nieuwe woning aan de scherpste prijs?

do 21 jan. - 4:15

De vastgoedprijzen blijven stijgen en dus is het voor veel kopers niet makkelijk om een woning te vinden. Welke tips zijn er om een woning aan de beste prijs te kopen?
potentiele kopers voor een huis en makelaar

Door de coronacrisis zijn de prijzen van vastgoed in 2020 sterk gestegen. "We zien een stijging van zeven procent bij appartementen en zes procent voor huizen," zegt notaris Bart Van Opstal. "Op dit moment is er veel concurrentie op de woningmarkt, in combinatie met een beperkt aanbod. Maar we hopen dat de prijsstijging voor 2021 minder sterk zal zijn."

Toch zijn er volgens hem en volgens Stefaan Leliaert van het BIV (het beroepsinstituut voor vastgoedmakelaars) toch nog tips om als koper een sterk bod te kunnen doen.

1. Bepaal je budget

"Het is cruciaal dat je weet wat je kan besteden," waarschuwt Leliaert. "Informeer bij je bank voor je begint te zoeken naar huizen. Zo weet je precies welk bedrag je kan lenen en wat dus het maximale bedrag is dat je kan besteden."

Veel jonge kopers krijgen financiële steun van ouders of grootouders. Maar ook daar moet je afspraken maken, zegt notaris Bart Van Opstal. "Het is belangrijk om duidelijk af te spreken hoeveel geld zij willen geven. En bespreek ook duidelijk of het om een schenking of om een lening gaat."

2. Wat is het huis of appartement waard?

Eens je weet hoeveel je te besteden hebt, kan je op zoek gaan naar huizen of appartementen binnen jouw prijsklasse. Heb je een interessant pand gevonden en wil je een bod doen, bekijk dan wat het pand waard is.

"Je kan hiervoor bijvoorbeeld een schatter of een makelaar inschakelen. Zij kunnen objectief bepalen wat een pand waard is," zegt makelaar Stefaan Leliaert. Al kunnen persoonlijke factoren zeker een invloed hebben op de waarde. "Een koper die een huis vindt in de straat waar zijn ouders wonen, zal misschien meer waarde schenken aan een woning dan iemand anders."

Laat je niet te veel leiden door emotie. Bekijk wat een pand ècht waard is. Maar wacht je te lang, dan mis je misschien je droomwoning.

— Stefaan Leliaert

Het is belangrijk om als koper een evenwicht te vinden tussen de reële waarde van een pand en de emotionele waarde die jij er als koper aan hecht. "De persoonlijke motivatie van een koper kan soms de waarde verhogen."

3. Formuleer een goed bod

Heb je bepaald wat je wil bieden voor een huis of appartement, zorg dan dat je een goed bod opstelt. "Hier kan je notaris zeker bij helpen," zegt Van Opstal. Bij het opstellen van een goed bod hou je volgens Van Opstal best rekening met volgende factoren.

  • Vermeld opschortende voorwaarden. "Een hele belangrijke daarbij is dat je enkel over gaat tot de aankoop als je een krediet kan krijgen bij de bank."
  • Beperk je bod in de tijd. "Schrijf in je bod hoe lang het geldig is. Dat kan 3 dagen zijn, maar ook een week. Zorg dat de geldigheidsduur niet te lang is."
  • Doe enkel een bod wanneer je de woning echt wil aankopen. "Een bod is bindend. Je engageert je naar de verkoper dat je een bepaalde prijs wil betalen. Dus zorg ervoor dat je dit ook echt wil doen."

Ook makelaar Stefaan Leliaert heeft nog een tip om een goed bod te formuleren. "Voor je een bod doet op een huis moet je voor jezelf formuleren aan welke voorwaarden een woning moet voldoen. Baseer vervolgens je bod op basis van die voorwaarden. In welke mate voldoet de woning aan je eisen en wat ben je bereid om daarvoor te betalen."

Op kijkdagen word je als potentiële koper soms geconfronteerd met veel geïnteresseerde concurrentkopers. "Dat kan intimiderend werken waardoor kopers boven hun budget gaan bieden. Als koper moet je een gulden middenweg vinden. Wacht je te lang met beslissen, dan mis je misschien je droomwoning. Maar laat je niet teveel leiden door emoties."

4. Ga op zoek naar koopjes 

Er zijn nog koopjes te doen op de immomarkt, zegt notaris Bart Van Opstal: "Er zijn nog een aantal eigendommen die minder goed in de markt liggen: oudere appartementen, vaak zonder balkon of tuin, waar heel wat kosten aan zijn en ook kosten aan gemeenschappelijke delen. Maar dan mag je je eisen niet te hoog stellen en en je moet bereid zijn om zelf de handen uit de mouwen te steken en veranderings- of verbeteringswerken te doen."

Volgens Stefaan Leliaert is de prijs ook afhankelijk van de regio: "Dat is zeer regio afhankelijk en kan binnen drie maanden weer anders zijn, in sommige regio's is er een overaanbod en in andere regio's schaarste." Appartementen aan de kust zijn nu bijvoorbeeld heel erg gewild. Volgens notaris Van Opstal zijn steden als Mechelen, Leuven Antwerpen en Gent momenteel heel duur. Overweeg dus om in een goedkopere regio op zoek te gaan naar een woning. Daar blijven woningen soms lang te koop staan en dan kan de prijs zakken.

Een formule als countdown kan volgens Stefaan Leliaert ook interessant zijn: "Bij panden die al lang te koop staan niet verkocht geraken gaat er iedere dag een bepaald bedrag van de vraagprijs af. De potentiele koper kan dan een prijs aanduiden en zeggen als het aan die prijs gaat dan wil ik wel kopen. Rent to buy is dan weer gericht op jongere kopers die bijvoorbeeld twee of drie jaar huren en vooraf afspreken dat het huurgeld in aanmerking zal komen voor aanbetaling van de koopprijs." 

5. Wees geduldig, de volhouder wint   

Voor verkopers zijn het gouden tijden, voor kopers is het nu minder interessant op deze oververhitte markt, waar er weinig aanbod is en de prijzen hoog staan. Stefaan Leliaert verwacht dat de prijzen zullen blijven stijgen, maar niet meer aan dit tempo. Ook Bart Van Opstal hoopt dat de prijsstijgingen dit jaar afzwakken. Dus als het niet dringend is om een woning te kopen kun je beter nog even afwachten.    

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet