Je hond mee op de fiets? Met deze tips vermijd je ongelukken

maandag 8 februari 2021 - 08:16
Hoe installeer je veilig een hondenmandje op je fiets? Fietsenmaker Shirley Clarke geeft tips.

Bij De Inspecteur getuigt hondenbaasje Kenthya over het ongeval dat ze had toen ze ging fietsen met haar hondjes. De hondenmand die ze op haar stuur had bevestigd, schoot los en de hondjes vielen op de grond. Eén van de hondjes liep zware verwondingen op. Hoe zorg je ervoor dat je een fietsmand veilig installeert? Fietsenmaker Shirley Clarcke van het Fietspaleis in Sint-Niklaas geeft tips.

1. Kijk naar het gewicht

Shirley raadt aan om enkel lichte mandjes op het stuur te monteren. "Wij gebruiken maximaal 5 kilo als standaard. Zwaardere manden bevestig je best niet aan het stuur."

Een bagagedrager kan volgens Shirley zo'n 25 kilo dragen. "Er zijn wel bagagedragers die meer gewicht aan kunnen maar dan moet je ook wel zeker zijn dat de kwaliteit van het frame nog goed genoeg is. Veel fietsen zijn verouderd, materiaal is wat verduurd. Dat heeft ook invloed op de montage van bagagedragers en fietsstoeltjes."

2. Gebruik het juiste materiaal

Wie een fietsmand of -stoel zelf wil installeren, begint best goed voorbereid aan de klus. "Je kan zeker zelf veilig zo'n mand of stoel op je fiets zetten, maar lees eerst en vooral goed de handleiding." Je beschikt best ook over een beetje handigheid.

Gebruik ook de correcte materialen. "We zien vaak mensen die dingen vastzetten met plastic strips of slechte vijzen. Dat vind ik echt gevaarlijk."

3. Vraag hulp aan je fietsenmaker

Wil je zeker zijn dat alles goed geïnstalleerd is, vraag dan zeker advies aan je fietsenmaker. Al zijn er veel fietsenmakers die geen spullen installeren die klanten online gekocht hebben. "Wij hebben daar geen tijd voor. Maar als je bij ons een mand of stoel koopt, installeren wij die uiteraard gratis."

Breng je je fiets naar de fietsenmaker voor een onderhoud, dan zal hij zeker ook controleren of alles juist geïnstalleerd is. "We kunnen dan eventueel een aanpassingen doen, tegen betaling. Als een klant weigert om een defect te herstellen, dan noteren wij dat. Zo vermijden we dat klanten achteraf kunnen beweren dat wij dingen fout hersteld hebben."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!