Pendelaar Sofie: "Ga toch niet allemaal naar de kust bij het eerste zonnestraaltje"

vrijdag 2 april 2021 - 14:52
Sofie is een pendelaar. Normaal gezien reist ze gemiddeld 4 dagen per week van haar woonplaats in Wervik naar haar werkplaats in Brussel. Eén treinrit duurt 1 uur en 37 minuten. Haar avonturen houdt ze bij in een pendelblog. Sofie is ook een kritische consument. Ze werkt voor De Inspecteur op Radio 2. Dat geeft dus vaak vonken. Maar door de coronacrisis werkt Sofie al maanden thuis. Toch volgt ze het reilen en zeilen op de trein van nabij in haar blog.

Ik geef ze gelijk, Sophie Dutordoir. De regels die de overheid oplegt aan de NMBS zijn absurd. Ik had het daar al over in mijn vorig blogverhaal. Alleen reizigers aan het raam laten zitten op de treinen naar de kust, dat is niet haalbaar. Raar dat de ministers dat niet weten. Misschien is het omdat ze nog nooit zelf de trein hebben genomen. Naar de kust, of naar Brussel, of naar waar dan ook.

Burgerzin

Ze moet ermee doorgaan, Sophie. Met haar dreigement om de treinen naar de kust af te schaffen.

Wat ik me vooral afvraag: Waarom wil iedereen per se naar de kust als het ook maar een beetje mooi weer is? Stop daar toch mee, mensen! Ons land heeft zoveel mooie plekjes waar je naartoe kan om van het mooie weer te genieten. Je eigen tuin, een park of bos in de buurt, de Leie- of Schelde-oever,… Iedereen heeft toch ergens wel een plek om in de zon te gaan zitten? Waarom denken zoveel mensen maar aan één leuke plek om te vertoeven bij mooi weer?

Tijdens corona moeten we drukke plekken vermijden. Of beter nog: we moeten geen drukke plekken creëren. Gebruik dan ook je verstand en spring niet meteen bij het eerste zonnestraaltje de trein op om samen met duizenden anderen op het strand te gaan liggen of op de dijk te gaan slenteren.

Moet de NMBS extra treinen inzetten naar de kust?
Of moeten wij onze verantwoordelijkheid nemen en afzien van een treintripje naar de kust?

Ik pleit voor dat laatste. Want hoeveel extra treinen moet de NMBS dan wel inzetten om iedereen aan het raam te kunnen laten zitten? En moedig je mensen ook niet aan om naar de kust te sporen door aan te kondigen dat er extra treinen komen?

 

Laten we vermijden dat we allemaal samen naar één plek gaan als de zon schijnt. Zoek een plek in je buurt om van de zon te genieten, in plaats van meteen naar de kust te treinen. 

Pendelaar Sofie

Reserveren voor een zitje

Zolang er geen reserveringssysteem is op de treinen, kan de NMBS de massa mensen die naar de kust willen sporen, niet controleren. En willen we zo’n reserveringssysteem? Ik vind het erg handig dat ik nu de trein kan nemen waar en wanneer ik dat wil. Dat ik op de trein niet op mijn gereserveerde zetel moet blijven zitten. Dat ik – als er geen corona is – naast een kennis kan gaan zitten die ik toevallig op de trein tegenkom.

Natuurlijk zou het handig zijn om zeker te zijn van je plaats op de trein. Om niet meer op de gang te moeten staan omdat alle zitplaatsen volzet zijn. Ik ben niet tegen een reserveringssysteem. Maar ik begrijp de minister als die zegt dat we er moeten op toezien dat zo’n systeem de treinen minder toegankelijk maakt. En een reserveringssysteem zal er ook voor zorgen dat treinen ‘vol’ kunnen zijn. Je zal er niet meer bij kunnen als je niet vroeg genoeg een plaats hebt gereserveerd, en alle zitplaatsen volzet zijn.

Dus ja. Sophie heeft gelijk. Ik steun haar oproep en dreigement. Schaf die absurde raamregel af, beste overheid. En help de NMBS op een realistische manier om de toestroom aan reizigers aan te kunnen. En aan iedereen: Vermijd de kust. Ga op ontdekking in de rest van het land. Want er valt echt veel te ontdekken!

Of ja. Neem de auto. Want je gratis tienrittenkaart is nu toch verlopen. En die wordt niet verlengd. Dat kon je hier al lezen. 

Alle andere verhalen vind je op Sofies website

Je kan ook haar Facebookpagina leuk vinden!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!