Professor Michel Maus lanceert liga voor belastingbetalers: “Een soort Test-Aankoop, maar dan voor iedereen die belastingen betaalt”

vrijdag 28 mei 2021 - 11:55
Michel Maus
Bedrijfsleiders verenigen zich in organisaties als het Verbond van Belgische Ondernemingen, maar voor belastingbetalers bestaat zoiets nog niet. “Daarom lanceer ik volgende week samen met 11 andere experts de vzw Fiscaal Ideaal”, kondigt professor Michel Maus aan bij De Inspecteur op Radio 2. “We willen de belastingen in ons land eerlijker maken.”

VZW

“Volgende week leggen we de statuten van de vzw neer”, zegt Michel Maus, kersvers voorzitter van Fiscaal Ideaal. “Zie het als een liga die opkomt voor de belastingbetaler, 12 mensen uit de fiscale wereld die zich verenigen. We vormen vanuit de belastingbetaler een klankbord voor het beleid, met de bedoeling de relatie tussen de burger en de fiscus te verbeteren.”

Iedereen kan lid worden van de vzw. “We hebben verschillende types lidmaatschap, net zoals dat ook bestaat bij organisaties als Greenpeace”, zegt Maus. “Betalend lid ben je voor 50 euro, maar je kunt ook gewoon lid worden, dan ontvang je ook alle informatie.

Iedereen die een onrechtvaardigheid in de Belgische fiscaliteit wil aanklagen, kan ons mailen

Michel Maus, voorzitter van Fiscaal Ideaal

Opbouwend

De vzw vindt dat er in de Belgische fiscaliteit nogal wat zaken scheef zitten. “Die willen we aankaarten. Niet door marsen op Brussel te organiseren, maar door middel van rapporten die we verspreiden via open brieven, sociale media… Uiteraard willen we op die manier ook de politiek bereiken.”

Hoe strijdvaardig dat allemaal klinkt, het is niet de bedoeling om zomaar keet te schoppen. “We doen alleen aan opbouwende kritiek en we willen ook voorstellen lanceren om de situatie te veranderen.”

Dossiers

“Er is nood aan ons initiatief, want we stellen dagelijks wel een aantal zaken vast die beter kunnen”, zegt Maus. “Waarom krijg je bijvoorbeeld langer de tijd om je aangifte in te dienen als je je een boekhouder kunt veroorloven? Wie het zelf moet doen en te laat is, riskeert een sanctie. Dat klopt niet.”

Wie een boekhouder kan inhuren om z’n aangifte in te vullen, mag z’n aangifte later indienen. Dat is onrechtvaardig

Michel Maus, voorzitter van Fiscaal Ideaal

Het eerste rapport van de vzw Fiscaal Ideaal komt er al meteen in de eerste week van zijn bestaan. “We willen de 10 meest voorkomende problemen aankaarten in de voorstellen van vereenvoudigde aangifte. Mensen laten ons weten dat hun kinderen, giften of dienstencheques er niet in opgenomen zijn. De financiële impact van zulke fouten kan oplopen tot een paar duizenden euro’s.”

Voor dat en andere dossiers zal de vzw geregeld een rapport uitbrengen. “Zo proberen we het systeem te veranderen tot ieders voldoening.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!