de inspecteur
Taxistop verandert na 45 jaar van naam: 'Mpact' staat voortaan voor gedeelde en duurzame mobiliteit
wo 5 mei - 5:30
Gedeelde mobiliteit én woningen
In de jaren 70 was liften populair. Veel jongeren gingen toen op reis door hun duim op te steken. De vzw Taxistop sprong mee op die kar en bood kostendelend liften aan. De organisatie koppelde lifters en automobilisten die dezelfde richting uitgingen, zowel in binnen- als in buitenland. De voorloper van het georganiseerde carpoolen dus.
"Intussen is die deelmobiliteit enorm uitgebreid", vertelt Angelo Meuleman, directeur projecten bij Mpact, aan de Inspecteur op Radio 2. “We zetten in op een gedeelde en duurzame mobiliteit, maar ook op gedeelde woningen." Taxistop ontwikkelde op dat vlak initiatieven samen met andere partners. "We zijn een pionier in de deeleconomie met carpool, deelauto’s, Minder Mobielen Centrales, Mobipunten of 'Hoppinpunten' waar fietsen, deelauto’s en openbaar vervoer samenkomen. Daarnaast regelen we ook huisruil en woningoppas.”
Meer doen met minder
"Al die initiatieven hebben een duidelijke impact en dat weerspiegelt zich in de nieuwe naam Mpact", zegt Angelo Meuleman: “Als ik één eigenschap moet vooropstellen die in het DNA zit van Taxistop dan is het wel dat we visionair waren."
De nieuwe naam onderstreept volgens Meuleman ook het “pact” dat de vzw aangaat met partners. "Meer doen met minder is onze slogan. “Meer’ slaat op energie-efficiëntie, toegankelijkheid en sociale samenhang en ‘minder’ op files, vervuiling en kostprijs.”
De lange lijst diensten van Mpact
- Samen kostendelend carpoolen naar het werk, naar een festival of op reis
Carpoolen is de moderne opvolger van het liften via Taxistop. Zoek je een rit of wil je er één aanbieden, dan kun je via deze website een match vinden en samen de kosten delen. Dat kan voor woon-werkverkeer, maar ook voor alle ritten in België en Europa, tenminste als samen reizen weer coronaveilig kan.
- Een deelauto reserveren via Cambio
Heb je zelf geen wagen maar wil je er af en toe één gebruiken? Dan kun je een deelatuo reserveren via Cambio. Je betaalt lidgeld, een uurprijs en een prijs per kilometer. Ondertussen zijn er in Vlaanderen al meer dan 25.000 gebruikers van de 872 deelwagens. Misschien is er ook een autodeelpunt in jouw buurt?
- Toegankelijk vervoer op maat via de Minder Mobielen Centrale (MMC)
Interessant als je jezelf niet meer zelfstandig kunt verplaatsen, bijvoorbeeld omdat je niet goed te been bent. Als je via de MMC in jouw buurt een rit boekt haalt één van de 3000 vrijwillige chauffeurs je op en voert je naar je bestemming. Dat kan de dokter zijn, een winkel of een familielid. De MMC’s zijn goed voor zo'n 400.000 ritten per jaar. De dienst is bedoeld voor mensen met een laag inkomen en een beperkte mobiliteit. Je betaalt enkel een kilometervergoeding. In Brussel heet de dienst Mobitwin.
- Huisruil
Huisruil is een goedkope manier van reizen: je ruilt je huis met dat van een andere familie. Je betaalt lidgeld en kunt dan ruilaanbiedingen vinden op de website van Homelink. Voorlopig kan je enkel huisruilen binnen België maar als corona voorbij is, kan het opnieuw met mensen in andere landen.
-
Woningoppas
Woningoppas, da's zo goed als gratis op vakantie gaan, maar ondertussen wel de handen uit de mouwen steken: je past op het huis, de tuin en de dieren. Je hoeft enkel het jaarlijkse lidgeld te betalen en kunt vanaf dan op de website aanbiedingen vinden van mensen die een woningoppasser zoeken.