Telenet stopt met zijn analoge radiosignaal. Televisie volgt later dit jaar

vrijdag 7 februari 2020 - 07:36
Telenet stopt vanaf dinsdag 11 februari met het analoge radiosignaal op zijn kabel. De afschakeling verloopt in fases tot 22 april. Het bedrijf wil hiermee ruimte vrijmaken op de kabel voor het toenemende digitale verkeer. Later dit jaar zal ook het analoge televisiesignaal worden stopgezet.

Analoog signaal neemt te veel plaats in 

We gebruiken alsmaar meer data. We streamen, gamen, mailen, downloaden en videobellen erop los. Het is de taak van de telecomoperatoren om hun netwerk zodanig uit te rusten dat alle data er vlot over lopen. Op dit moment biedt Telenet als één van de weinige operatoren van Europa nog het analoge kabeltelevisie en -radiosignaal aan. Dit signaal is een verouderde technologie die veel bandbreedte inneemt.

Telenet vergelijkt het met een autostrade waar nog steeds ettelijke rijstroken voorbehouden zijn voor paard en kar, terwijl tegelijk de file toeneemt op de andere rijvakken ernaast. Dat is niet meer van deze tijd en dus beslist Telenet om de analoge rijvakken op zijn kabel efficiënter te benutten. 

Analoog radiosignaal als eerste aan de beurt

Tussen 10 februari en 22 april 2020 wordt het analoge radiosignaal via de kabel in heel Vlaanderen en Brussel in fases afgeschakeld. Alleen radiotoestellen die rechtstreeks met de kabel aan de wandcontactdoos in huis zijn verbonden, zullen niet langer een signaal ontvangen. Radio luisteren in de auto zal bijvoorbeeld nog steeds werken.

Voor wie thuis naar de radio wil luisteren zijn er verschillende mogelijkheden. Onder andere naar de radio luisteren via een decoder van Telenet, internetradio, of DAB+.  Klanten kunnen ook nog steeds analoge radio beluisteren via een radioantenne. Telenet bezorgt alle klanten die dat vragen een gratis radioantenne.

Meer informatie over het analoog radiosignaal vind je hier. 

 

Analoog televisiesignaal wordt vervangen door nieuwe technologie

Analoge televisie wordt al vijf jaar niet meer actief verkocht. Zo’n 9% van de televisieklanten (dat zijn 180.000 mensen) kijkt uitsluitend via het analoge signaal. Hun televisie is rechtstreeks aangesloten op de wandcontactdoos op de muur en ontvangt zo een twintigtal zenders. 

De grote meerderheid van de klanten zal volgens Telenet de vertrouwde zenders kunnen blijven bekijken door eenmalig de instellingen van het televisietoestel aan te passen. Het toestel zal een nieuw “compact” signaal vinden. De meeste televisietoestellen van de afgelopen 9 jaar zijn in staat om dit nieuwe signaal te lezen. Telenet heeft een stappenplan uitgewerkt om klanten te helpen om de instellingen aan te passen. Je ontvangt via het compacte signaal dezelfde zenders als vandaag. Je kan dit checken via www.zenders.be

Niet elke televisietoestel werkt met de nieuwe technologie 

Er zullen nog heel wat mensen zijn wiens televisietoestel die nieuwe technologie niet zal herkennen. Zij moeten overschakelen op een andere manier van televisie kijken. Door gebruik te maken van een digicorder of een digibox.

Als je enkel een analoog televisietoestel hebt dat het nieuwe signaal niet ontvangt, dan biedt Telenet vanaf de start van De Signaal Switch een jaar gratis huur van de decoder. Deze periode start wel al op 11 december 2019, dat is de datum dat de eerste klanten geïnformeerd zullen worden over het afschakelen van radio. Klanten die liever een decoder kopen dan er één te huren, krijgen een korting op de aankoop. 

Klanten die al internet en digitale televisie van Telenet hebben, kunnen ook steeds gebruik maken van Yelo Play om via app of website te kijken. De app en website Yelo Play zit inbegrepen in het pakket digitale televisie. Daar hoef je niet extra voor te betalen. De prijs van het kabelabonnement wijzigt niet.

Maximale klanteninformatie met de Signaal Switch

Telenet belooft de klanten maximaal te informeren over de stopzetting van het analoge signaal onder de noemer "De Signaal Switch". 

Midden december lanceerde Telenet een uitgebreid informatieprogramma. Televisieklanten die analoog kijken zullen minstens vier weken voor het analoge signaal bij hen wordt afgeschakeld geïnformeerd worden per mail, brief, een sms en boodschappen op de betreffende televisiezenders zodat zij op tijd op de hoogte zijn van de verandering. 

Op de website www.telenet.be/signaalswitch kan je filmpjes en informatie vinden. Je kan daar ook controleren of je al dan niet op een analoge manier televisie kijkt of radio luistert. Je kan daar ook het stappenplan vinden om jouw televisietoestel aan te passen aan de nieuwe technologie. Op voorwaarde natuurlijk dat die technologie op jouw toestel werkt. 

Als je geen internet hebt, kan je altijd terecht in het contactcenter.

Wanneer ben ik aan de beurt? 

Telenet voert de Signaal Switch niet in één keer door. Het bedrijf kiest ervoor om regio per regio te switchen. Soms loopt de grens tussen die technische regio’s dwars door een gemeente of straat. Elke klant wordt persoonlijk en op tijd verwittigd wanneer de verandering gebeurt.

Telenet zal het afschakelen ook op voorhand testen. Het bedrijf heeft twee netwerkregio’s gekozen rond Beringen (Limburg) en Lochristi (Oost-Vlaanderen). Deze klanten ontvangen vanaf morgen, 10 oktober 2019, communicatie over het stopzetten van analoge radio via de kabel. Vanaf midden november wordt dat signaal voor die regio stopgezet. Dezelfde klanten zullen ook al alle communicatie over het stopzetten van het analoge televisiesignaal ontvangen vanaf midden december. 
 

Meer info over de Signaal Switch lees je op deze webpagina van Telenet. Daar kan je ook testen of je analoog kijkt of niet en of jouw televisietoestel dat nieuwe signaal kan ontvangen of niet. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!