Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Verkoop je je huis het best via de notaris, via een immokantoor of op eigen houtje?

do 21 jan. - 11:10

Wie zijn huis verkoopt, krijgt daar natuurlijk graag de beste prijs voor. Maar hoe pak je zo'n verkoop aan? Regel je het zelf of besteed je alles uit? Dit zijn de mogelijkheden.
huis en contract

1. Je regelt de verkoop zelf

De goedkoopste manier om een huis of appartement te verkopen is door alles zelf te doen. Dat kan bijvoorbeeld via een advertentie online of in een immokrant. Je bent dan als eigenaar verantwoordelijk voor het online plaatsen van de advertentie, het regelen van de bezoeken van potentiële kopers en het onderhandelen over de prijs. Maar je moet ook zorgen dat je een heel wat administratie in orde brengt: bijvoorbeeld het bodemattest, het EPC (energieprestatiecertificaat) en een attest van keuring van je elektriciteit. 

Wil je toch wat meer begeleiding bij het zelf verkopen van een huis, dan kan je tegenwoordig een doe-het-zelfpakket kopen bij een makelaarskantoor. "Dat zijn pakketten waarbij de eigenaar aangespoord wordt om zelf zijn woning te verkopen, met een beetje hulp van de immomakelaar. Daardoor betaal je natuurlijk een klein bedrag," zegt Stefaan Leliaert van het BIV (het beroepsinstituut voor vastgoedmakelaars). Je kunt ook het advies vragen van een notaris.  

2. Je schakelt een immokantoor in

Zie je het niet zitten om de verkoop helemaal zelf te regelen, dan kan je een immomakelaar inschakelen. Die regelt dan voor jou de volledige verkoop, en je betaalt hiervoor. Een gangbaar percentage is rond de drie procent van de verkoopprijs. Je maakt hier vooraf best duidelijke afspraken over en schrijft deze ook best neer in een contract. Ga zeker ook op zoek naar een makelaar waar jij je prettig bij voelt.

Als je vindt dat jouw makelaar in de fout is gegaan, dan kan je altijd een klacht neerleggen bij het BIV. Dat is het Belgisch Instituut voor Vastgoedmakelaars. Het BIV ziet toe op het gedrag van makelaars en zij kunnen eventueel een sanctie opleggen als de makelaar echt in de fout is gegaan. Meer informatie kan je terugvinden op de website van het BIV.

3. De notaris regelt de verkoop

Je kan ook aan je notaris vragen om je huis of appartement te verkopen. Dan regelt de notaris je volledige verkoop. Daar zijn twee formules mogelijk: uit de hand of via Biddit. 

  • Als je kiest om uit de hand te verkopen via een notaris, dan start de notaris een verkoopdossier met een advertentie. Je betaalt 1 tot 2 procent kosten als je je huis uit de hand verkoopt.
  • Je kan ook kiezen om je huis te verkopen via opbod. Dat gaat dan via de website Biddit. "Biddit is de onlineversie van de openbare verkoop. Via het platform Biddit kan je op een correcte manier online opbieden," legt Bart Van Opstal van notaris.be uit.  De kosten van de tekoopstelling variëren van dossier tot dossier. Het is niet mogelijk om daar een vast bedrag op te kleven. Ze zijn afhankelijk van de vraag hoeveel publiciteit en hoeveel bezoekdagen je wil. Je kunt best contact opnemen met het notariskantoor om deze kosten op voorhand te bespreken.  

4. Nieuwe formules

Ook in de sector van het vastgoed ontstaan constant nieuwe formules voor de aan- en verkoop van een huis. "Countdown is zo'n nieuw initiatief," zegt Stefaan Leliaert van het BIV. Countdown wordt vooral gebruikt bij panden die al lang te koop staan en niet verkocht geraken. "Elke dag gaat een bepaald bedrag van de vraagprijs. De potentiële koper kan dan een prijs aanduiden en zeggen als het op die prijs komt, dan wil ik wel kopen."

Voor jongere kopers kan rent-to-buy een interessante formule zijn. "Je huurt daarbij een aantal jaar een pand. Vooraf spreek je wel duidelijk af dat het huurgeld in aanmerking zal komen als aanbetaling van de koopprijs."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet